ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУСрпска црква слави Светог Саву првојерарха, учитеља, просветитеља, сејача свега доброг и благоразумног и узвишеног у роду нашем. Тешко је наћи грандиозну личност не само у нашој историји, него и у историјама других народа, чија ореола и харизма ни у једном временском периоду није ни потамнела ни застарела. Личност која је толико актуелна и савремена и око које се у сваком времену могу сабрати сви људи добре воље без обзира на политичке, идеолошке и философске погледе и ставове. Та личност је Свети Сава.

Уочи празника Светог Саве 26. јануара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свечано празнично бденије у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма.

У освит самог празника, Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, у којој је принео молитве Богу и Светом Сави за спас српског рода. Радост литургијског сабрања заједно са Владиком и свештенством, поделило је доста верника и деце.

На Литургији је прочитана светосавска посланица Његовог Преосвештенства Епископа шумадисјког Господина Јована, у којој је Владика истакао: „Да је Свети Сава био човек велике и дубоке вере у Христа Бога, човек који се разапео на крсту „двоједне“ љубави, с једне стране, љубави према Богу, према Христу Богочовеку, према Цркви Божијој и са друге, љубави према своме народу. И не зна се која је љубав у њему била већа! Ова прва љубав – љубав према Богу била је испуњење оне прве заповести Христове:Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом и свим бићем својим (Мт 22, 37), а ова друга – испуњење оне друге заповести Христове: Љуби ближњега свога као самога себе (Мт 22, 38) .“

После заамвоне молитве Епископ Јован је извршио обред резања славског колача и освећења славског жита. Домаћини славе Светог Саве су господин Радослав Арсенијевић и господин Петар Медић. По завршеној Литургији чланови Дечјег хора Саборне цркве отпојали су неколико пригодних песама, потом је изведен је краћи рецитал посвећен Светом Сави након чега су најмлађима подељени пригодни дарови.

У Крагујевцу је епископ Јован посетио Прву и Другу Гимназију и Основну школу Свети Сава у Виноградима, у којима је пререзао славски колач и присуствовао светосавским академијама.

јереј Срећко Зечевић