САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У СТАНОВУ

САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У СТАНОВУУ храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову, у четвртак 08. јануара 2010. године, на празник Сабора Пресвете Богородице служио је Свету архијерејску литургију Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин ЈОВАН.

Прославивши празник Рођења Богомладенца Христа и исповедивши да је Он Емануил, што ће рећи “С нама Бог” дочекасмо и овај велики празник Сабора Пресвете Богородице, празник посвећен оној која га је телесно родила, нашој највећој заступници пред престолом Божијим. На други дан Божића имали смо велику част и задовољство да Христу Спаситељу и Избавитељу нашем упутимо заједничке молитве, окупљени на сабрању којем је предстојао Његово Преосвештенство.

Изражавајући радост празника, верни народ је, окупљен у порти храма Светог Великомученика Пантелејмона, дочекао свога Епископа са радосним поздравом: “Христос се роди”. У препуном храму Његово Преосвештенство Господин Јован служио је Свету архијерејску литургију уз саслуживање више свештеника и ђакона.

Топлота јасала у пећини Христовог рођења и љубав Пресвете Богородице Марије окупила је старе, младе и децу, сведочећи о снази благовести коју шири наша Света црква, речима анђела Господњег: “Ево, јављам вам радост велику, која ће бити свему народу. Јер вам се данас роди Спас, који је Христос Господ, у граду Давидову” (Лк. 2,10-11).

Радост Христовог рођења треперила је у срцима народа окупљеног на литургијском сабрању око свога епископа и свештеника, као око Христа и његових апостола, у ишчекивању позива ђакона: “Са страхом Божјим и вером приступите”, када су многи приступили Светој Чаши.

 

Петар Бранковић, јереј