УЧЕНИЦИ ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШЛОЛЕ У ЛАПОВУ НА ЛИТУРГИЈИ У ХРАМУ СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕ

УЧЕНИЦИ ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШЛОЛЕ У ЛАПОВУ НА ЛИТУРГИЈИ У ХРАМУ СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕДа је основни циљ враћања верске наставе у школе у Србији увођење деце у литургијску заједницу и активан литургијски живот Цркве, посведочиили су ученици Основне и Средње школе у Лапову. Они су са својим вероучитељима, свештеником Гораном Живковићем и ђаконом Дејаном Шишковићем на дан светог апостола Андреја Првозваног узели учешћа у Светој Литургији, служеној у храму Преподобне Мати Параскеве у Лапову.

Припремивши се постом и молитвом, ученици две лаповске школе присутни на овом евхаристијском сабрању, “са страхом Божијим вером и љубављу” приступили су Светој Чаши, и тако на практичан начин заокружили теоријско знање стечено у школским клупама. Ученике је богонадахнутом беседом поздравио јереј Горан Живковић подсетивши их на Христове речи из Јеванђеља по Матеју: “Пустите децу нека долазе мени, и не браните им; јер је таквих Царство Божје. Затим је додао да као што су анђели на небу, то су деца и на земљи, украс и понос целе Божије творевине. Они једини на овом свету разумеју небески језик љубави и искреног пријатељства између Бога и човека”.

На крају је нагласио да личност Господа Исуса Христа треба да им буде путоказ у њиховом даљем животу. Својим понашањем у храму и озбиљношћу деца су дала добар пример и много старијима од себе.

ђакон Дејан Шишковић