Одштампајте ову страницу

Тродневна жалост у Србији

Поводом смрти патријарха српског Павла Влада Републике Србије је на данашњој седници прогласила тродневну жалост у Републици Србији.

Дани жалости су 16, 17. и 18. новембар 2009. године, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Државним заставама спуштеним на пола копља, минутом ћутања и прилагођеним медијским програмима поводом тродневне жалости, биће одата пошта преминулом патријарху Павлу.

Према Закону о обележавању дана жалости, органи и организације и друга правна лица која истичу заставу дужни су да у време Дана жалости заставу Србије спусте на половину јарбола, уз одговарајуће осветљење ноћу, док су послодавци дужни да омогуће запосленима у исто време минутом ћутања одају пошту преминулом патријарху.

Медијске куће дужне су да емитују музику и емисије прикладне данима жалости, као и да ускладе детаљну програмску шему, а новинско-издавачке организације да дневне новине штампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости и проглашењу његовог обележавања.

Осим тога, медији су у обавези да у својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, на дан проглашења дана жалости емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања, као и да обавесте јавност о скуповима сећања.

У образовним установама дани жалости обележавају се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм музичког образовања прилагођава се тим данима.

Исту обавезу имају и музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе.

За време дана жалости забрањено је емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

 

Преузето са сајта РТС-а