Одштампајте ову страницу

ДОБРОТВОРНИМ КОНЦЕРТОМ У КРАГУЈЕВЦУ ПОДРЖАН ПРОЈЕКАТ ЗЕМЉА ЖИВИХ

ДОБРОТВОРНИМ КОНЦЕРТОМ У КРАГУЈЕВЦУ ПОДРЖАН ПРОЈЕКАТ ЗЕМЉА ЖИВИХ У препуној сали Дома синдиката у уторак 10. новембра 2009. године, на трибини посвећеној борби против наркоманије и помоћи центру за психо-социјалну подршку бившим наркоманима, представљен је рад центра Земља живих. Тим поводом одржан је добротворни концерт у организацији Крагујевац концерта, под покровитељством града Крагујевца.

Гост трибине био је Његово Преосвештенство Епископ јегарски Г. Порфирије, са штићеницима центра, из Ченеја и Брајковца. Домаћин и духовни покровитељ овог благочестивог подухвата у шумадијској епархији, Преосвећени владика Јован поздравио је уваженог госта и све присутне, нарочито се захваливши владици Порфирију на труду и љубави, што је поред свих својих бројних обавеза нашао времена да посети и Цркву Божију у Крагујевцу. Разлог за ово окупљање је представљање делатности центра Земља живих, који већ дужи низ година пружа уточиште рањеним богочежњивим душама – бившим наркоманима. Владика Јован је истакао: “постоји оправдани разлог што смо позвали преосвећеног владику Порфирија да вечерас буде са нама. Он је епископ који је врло рано схватио проблеме људског живота, посебно проблеме младих. На основу свог богословског знања и личног опита међу првима је започео душебрижнички подухват, показујући тако делатну бригу и љубав за душе и тела наше омладине. Оно што је владика са својим сарадницима започео пре пар година, а овде је и његов помоћник прота Бранко Ћурчин, о чему ћемо ми вечерас чути, то и ми у Шумадији покушавамо да остваримо, оснивањем центра у Брајковцу”.

Након поздрава домаћина, реч је узео Преосвећени владика Порфирије и на почетку истакао да му је увек благослов долазак у Шумадију и нарочита радост у Христу да се као брат са браћом сусретне. Он је говорио о разлозима због којих би ми као Црква требало да будемо близу оних који имају некакав проблем, или некакву материјалну или телесну потребу. “Ми сви као хришћани знамо да је Бог створио човека по својом слици и прилици, и често се питамо у чему се састоји та слика Божија у нама људима. Такође, знамо да је Бог један, а Тројица, заједница три Личности. И баш то што је Бог један и Тројица, заједница Личности, јесте једна од карактеристика која се осликава у човеку. Дакле, човек је биће које је створено по слици Божијој, створен као заједница, јединство природе, а миријаде и миријаде различитих личности. Створени смо као бића заједнице, али истовремено и задато нам је да ту заједницу одржавамо, да је чинимо актуелном и реалном у нашем животу. Кад год не живимо у складу са тим принципом, ми уствари чинимо грех, а последице греха су катастрофалне за онога који га чини. Онај који не живи у заједници, затвара се у себе и већ сада на најтрагичнији начин доживљава пакао”. На крају је нагласио да је неопходно да Црква испуњава своју мисију и да увек притекне и пружи смисао савременом човеку.

После владике Порфирија, о својим животним искуствима сведочили су штићеници центара у Ченеју и Брајковцу. Њихова потресна сведочанства пропраћена су бурним аплаузима и искреним саосећањем свих присутних. Они су изразили нарочиту захвалност епископима на духовној и материјалној помоћи, коју упућују овим центрима, а такође и свештеницима који о њима брину: проти Бранку Ћурчину из Новог Сада, проти Марку Митићу и јереју Александру Новаковићу из Лазаревца.

О раду центра Земља живих у Брајковцу говорио је прота Марко Митић, старешина цркве светог Димитрија у Лазаревцу. Он је упознао све присутне са свакодневним активностима ове заједнице, која пружа психо-социјалну помоћ бившим овисницима, а темељи се на принципу молитве и рада (ora et labora). На крају захвалио се Преосвећеном владици Јовану, за очинску бригу и старање о овој заједници. Позвао је све присутне да увек кад год могу и како год могу помогну овакву делатност: “јер вечерас ћемо се после ове трибине радовати, па да помогнемо да се са нама заједно радују и они којима је та радост највише потребна”.

Потом је уследио добротворни концерт под називом Земља живих, у коме су учествовали: Небојша Алексић, Радивоје Бишевац, Мирослав Алексић, Милашин Симић, Зорица Недељковић, Синиша Сретеновић, Љубинка Живановић, Душица Јовановић, Јелена Стикић, Милена Лазаревић, Бојана Карић, Милинко Ивановић-Црни, а као специјални гости програма Вера Нешић и прослављени естрадни уметник Мирослав Илић. Учеснике је пратио велики народни оркестар Крагујевац концерта под управом Владе Туцаковића, а програм је водио Влада Божовић.

 

Јереј Зоран Врбашки