ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУНаша помесма Црква, прославила је 8. новембра 2009. године, празник Св. великомученика Димитрија Мироточивог - светитеља који је својом мученичком смрћу посведочио веру у Христа, неустрашивог војника Христовог и најпоштованијег светитеља града Тесалоники.

Црква Божија у Крагујевцу са својим претстојатељем архијерејем Јованом Eпископом шумадијским, презвитерима и ђаконима, окупљена на молитву у цркви посвећеној Св. Димитрију задужбини Г. Новице Јевтића, која се налази у насељима Вашариште и Сушица, служењем празничног бденија отпочела је прославу овог великог светитеља.

Празнично бденије служио је сам Eпископ Јован, претстојатељ Цркве у Крагујевцу, са свештеницима: протојерејем-ставрофором Миланом Боротом, протојерејем-ставрофором Радомиром Ракићем, протојерејем-ставрофором Рајком Стефановићем и протонамесником Драганом Брашанцем, и ђаконима: Небојшом Јаковљевићем и Иваном Гашићем. Појањем за певницом зналачки је руководио наш брат Немања Старовлах.

Свечаност је настављена Литургијским сабрањем хришћана, јединством вере и љубави, али и јединством у Светом причешћу - „заједничкој Чаши".

Свету Aрхијерејску Литургију служио је Eпископ шумадијски Г. Јован, са свештеницима: протојерејем-ставрофором Зораном Крстићем, протојерејем-ставрофором Миланом Боротом, протојерејем-ставрофором Радомиром Ракићем, протојерејем-ставрофором Рајком Стефановићем, протојерејем Миланом Беговићем, синђелом Савом Богдановићем, протонамесником Драганом Брашанцем и протонамесником Небојшом Ракићем и ђаконом Иваном Гашићем. Владика је у току Литургије рукоположио у чин ђакона Дејана Тодоровића из Гараша.

Литургију су улепшала бројна дечица својим певањем. Пригодну проповед је изговорио Владика Јован, тумачећи причу из јеванђеља „о богаташу и Лазару", указајући, притом, да се у овој причи сагледава живот свакога од нас, свакога човека и уопште свакога хришћанина. Свачији живот може бити и живот богаташа и живот убогог Лазара. Међутим, један је спасоносан и води у наручје Аврамово а други не. Сви смо позвани да добро промислимо о дару Божијем - о животу који смо добили од Бога.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Светог Димитрија у Крагујевцу

После Литургије, су сви били позвани да остану испред храма и да се послуже храном и пићем које су припремили хришћани наше парохије.

Неизмерну захвалност као Црква дугујемо, најпре, нашем ктитору брату Новици, затим, браћи и сестрама у Црквеном Одбору, пекари „Сара", сестри Јулијани овогодишњем колачару, као и свима који су се на било који начин потрудили око организације храмовне славе.

Протонамесник Небојша Ракић