СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК АРТЕМИЈЕ – ХРАМ СВЕТОГ САВЕ – АЕРОДРОМ

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК АРТЕМИЈЕ – ХРАМ СВЕТОГ САВЕ – АЕРОДРОМ У храму Светог Саве Преосвећени Владика је са братством овог светог храма одслужио Свету Литургију на Светог великомученика Артемија 2. новембра, и својим личним примером (служењем и беседом) показао шта је наш први и основни пастирски задатак у овом свету и времену.

А задатак је катихизирање за Литургију, за Цркву, за црквену евхаристијску заједницу, да у њој учествују наши верници, јер ту онда они добијају највећу могућу науку, на делу и у пракси, самом партиципацијом, опитну науку шта је то вера наша и шта има Црква да нама људима даде.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Наше катихизирање ће их воспитати и изграђивати, дајући им сазнање и осећање, то јест стварни доживљај и духовно искуство превладавања и превазилажења греха и смрти. Света Литургија то заиста и јесте - васпостављање у Христу изгубљеног јединства тварног и нетварног за којим ми сви чезнемо, а које кушамо сада у Заједничкој Чаши и Хлебу, а, ако Бог да, кушаћемо га и у Незалазни Дан Христов у векове векова.

 

јереј Немања Младеновић