ПРОСЛАВА СЛАВЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУ

ПРОСЛАВА СЛАВЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУ“Диван је Бог у светима својим”, говори псламопевац и заиста је диван Господ када се у Име Његово сабирамо и Литургијски прослављамо оне који су животе своје Њему посветили.

Дан Светог апостола и јеванђелисте Луке посебан је дан у темнићком крају јер се на тај дан васкрсли манастир у Бошњану, посвећен овом светитељу, преиспуни благоверног и благочестивог народа који се сабира да са својим Епископом принесе бескрвну жртву Тела и Kрви Христове.

Пре седам година у овај, тада заборављени манастир, дошао је Архимандрит Алексеј који је молитвама, несебичним трудом и великом помоћи Светог Луке васкрсао заборављену светињу и учинио га правим духовним стециштем за вернике жељне живе вере и духовности. Традиционално, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање петнаест свештеника овог и околних крајева служио је Свету Архијерејску Литургију која је почела свечаном литијом око Храма Светог Луке уз учешће великог броја верника из свих крајева Србије.

Литију је украсила прелепа икона Богородице Млекопитатељнице која је пре неколико дана стигла у ову светињу из Свете Горе. У својој беседи Владика Јован Реч Божију упоредио је са речју човечијом. “Реч човечија може да подигне а може и да потопи, може да мири а може и да ратове води а реч Божија је по схватању нас православних наука Божија која када се исправно схвати и по њој живи постаје центар и смисао човековог живота и приводи га Творцу своме”. Тој речи следовао је и по њој живео и Свети апостол Лука да би на крају и живот свој овоземаљски за њу дао.

У току Свете Литургије пензионисани протојереј Момчило Рајковић одликован је правом ношења напрсног крста. Након резања славског колача свештенство и верни народ су са својим Владиком учествовали у трпези љубави коју су овогодишњи колачари са великом љубављу спремили.

Јереј Срђан Миленковић