Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У КОНАТИЦАМА

ХРАМОВНА СЛАВА У КОНАТИЦАМАУ понедељак 19. октобра 2009. године на дан светог апостола Томе, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин Јован, служио је у храму посвећеном овом светитељу у Конатицама. Свог Aрхијереја дочекао је верни народ са децом из Конатица и околине. Владики су саслуживали свештеници: протојереј-ставрофор Видо Милић архијерејски намесник бељанички, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић архијерејски намесник космајски, протонамесник Василије Спасојевић и јереј Игор Обрадовић. Пре свете литургије Владика је осветио нови живопис у конатичком храму.

Преосвећени Владика је у својој беседи на почетку нагласио да је свети апостол Тома ширио јевнђеље Христово и Његово учење. Тома се уверио када је опипао његове ране, а ми увек можемо опипати Христа када се држимо истине, јер Христос је пут, истина и живот. Даље Владика наглашава да и данас Господ говори да се можемо кроз веру уверити у Њега. Апостол Тома је посумњао али је он у исто време и извор вере. Томино неверовање, каже Владика, је утврдило највећу тајну - Васкрслог Христа. Владика даље у беседи наводи да вера ствара поверење и да је вера најчуднији и најбржи пут сазнања, а да ко скрене са пута вере постаје ''нечедан и нечист''. Тамо где оскудева вера, оскудевају и разговори, а у вези са тим Владика се осврће на породицу, и каже: ''више о породици говоримо на улици, у кафани, него у њој самој. Вaпијем на родитеље да васпитавају децу у побожности и честитости''. У складу са тим, Владика се осврнуо и на то да нас цео свет може окаљати али нас нико не може окаљати као ми сами себе и моли да се бавимо собом и себе испитујмо какви смо. На крају је Владика поновио речи апостола Томе да сви заједно узвикнемо у вери: ''Господ мој и Бог мој!''.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Конатицама

У току литургије причестио се велики број народа, нарочито деце а пред крај службе Владика је са свештенством и верним народом пресекао славски колач. Након Свете Литургије, у парохијском дому приређена је славска трпеза, продужетак служења Господу и Светом апостолу Томи.

 

јереј Владимир Димић