Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕН ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У СЕЛУ РАБРОВЦУ КОД МЛАДЕНОВЦА

ОСВЕЋЕН ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У СЕЛУ РАБРОВЦУ КОД МЛАДЕНОВЦАЕпископ као начелник, глава Цркве све службе држи у органском јединству и раздаје дарове Светога Духа на Литургији. Пошто се дарови раздељују уз сагласност читаве заједнице скупљене на Литургији, верни народ села Рабровца је жељно ишчекивао долазак Епископа шумадијског Г. Јована да у суботу 17/4. октобра 2009. године, на празник Светог Стефана и Јелене Шиљановић, изврши велико освећење храма Светог Великомученика Георгија, који се налази у близини рабровачког језера.

Овој великој свечаности освећења храма претходило је празнично бденије, које су служили свештеници Архијерејског намесништва младеновачког у новоподигнутом храму.

У хладно суботно јесење јутро, колоне верника кренуле су према храму, кроз који су се сунчеви зраци пробијали у магли, наговештавајући велики дан. Црквена звона објавила су долазак Владике Јована. Мноштво верног народа благочестиве Шумадије, предвођено трудољубивим парохом рабровачким Владаном Јовановићем, дочекало је Преосвећеног Владику. Почело је освећење храма, и уследио је трократни опход око храма који се, по ранохришћанском обичају, завршио полагањем делића моштију Светог великомученика Косовског кнеза Лазара у свету Трпезу Господњу и заливањем воскомастиха. Дух Свети је призван у храм и како је касније у својој беседи Владика рекао Он ће остати у њему док је света и века.

Света Архијерејска Литургија служена је у порти, на бини код цркве због присуства великог броја верника. Епископу Јовану саслуживали су: архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Слободан Кеџић, II парох младеновачки, протонамесник Драган Брашанац, парох I виноградски, протонамесник Слободан Раковић, парох II рајковачки, свештеник Дејан Динић, парох клокачки и свештеник Дејан Вујић из Архиепископије београдско-карловачке, и ђакони: Петар Лесковац, Небојша Јаковљевић и Иван Гашић.

У својој беседи Владика је похвалио слогу парохијана и позвао да се сви очистимо од грехова и нечистоте и свега онога што квари икону Божију у човеку. У контексту цркве као заједнице Владика је објаснио да њихов свештеник не би могао ништа да уради без народа нити народ без свештеника и да је то смисао цркве као заједнице и да би тако заједно требали да наставимо да градимо храмове Божије али и да се и ми изграђујемо у Духу Божијем. Похваљена је лепота храма, али ће бити много лепша ако у њој буде народа на Светој Литургији и Светом Причешћу. Дух Свети ће освећивати и надахњивати све оне који са вером, љубављу и страхом Божијим улазе у њега да би били на Светој Литургији и осталим богослужењима, рекао је владика желећи да објасни улогу Светога Духа, да све оно чега се Он дотакне преображава у Тело Христово, односно у Цркву. Благодарио је свима и на све призвао благослов Божији, да Бог умножи љубав њихову и да троструко врати своме народу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Рабровцима

Свечани тон богослужењу дао је хор Свети Симеон Богопримац из Смедеревске Паланке. После причешћа верних, Преосвећени Бладика Јован одликовао је Архијерејском граматом господина Дејана Арсића, Епархијским орденом Карађорђе одликован је господин Ђорђе Николић. Орденом Епархије шумадијске Свети Симеон Мироточиви одликовани су господин Радоје Ранисављевић и госпођа Радмила Никодијевић.

Достојанством протонамесника одликован је свештеник Владан Јовановић. Подсећања ради, овај свети храм почео је да се гради 1996. године за време Блаженопочившег Епископа др Саве (Вуковића). Преосвећени Владика Јован, истакао је пожртвованост и истрајност свештеника Владана и његових парохијана, који су уз много љубави саградили овако леп храм. У Епархији шумадијској има 52 храма у изградњи. Владика је истакао да није довољно само градити храмове, већ да себе треба уградити у храм Божији, јер смо сви позвани да учествујемо у Литургији, која је предукус Царства Божијег. После одслужене Литургије, КУД из Влашке у порти приредио је културно-уметничку манифестацију, а за све присутне приређена је Трпеза љубави.

 

Петар Љ. Лесковац, ђакон