Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СТАРОЈ ЦРКВИ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СТАРОЈ ЦРКВИНа дан Светог Евменија Гортинског у четвртак шеснаесте седмице по Духовима 1. октобра 2009. године, Владика Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу, уз саслужење братства овога светога храма.

Беседећи духом беседништва који препознајемо у посланицама Светог апостола Павла, Владика Јован је верном народу говорио о Цркви као заједници Тела Христовог у којој Дух Свети има освећујућу улогу, али не мртве природе, већ пре свега живих људи који представљају основни градивни материјал Цркве Христове.

Тумачећи 52. зачало Јеванђеља по Марку, које говори о дилеми фарисеја о томе да ли је Јованово крштење с Неба или је од људи, Владика каже да не верујући Претечином пророштву о доласку Спаситеља, фарисеји не могу да схвате тајну Христову, те бивају ускраћени за одговор на постављено питање, као они који не слушају и немају вере, што представља проблем модерног човека, те да је одговор на ово питање и откривање тајне Христове могуће једино вером и у Цркви Христовој.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - Стара црква у Крагујевцу

Након одслужене Литургије Владика је као и обично посетио канцеларијске просторије Старе Цркве, где се разговаралао о актуелним темама из црквеног живота.

 

ђакон Мирослав Василијевић