Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА КРСТОВДАНА У ЧУМИЋУ

ПРОСЛАВА КРСТОВДАНА У ЧУМИЋУВЛАДИКА ЈОВАН – НОСИТИ КРСТ НИЈЕ ЛАКО

Велики хришћански празник Крстовдан свечано је и ове године обележен у селу Чумићу код Крагујевца. Празнично славље почело је у јутарњим часовима дочеком Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, који је са свештенством Епархије шумадијске уз присуство великог броја верног народа Шумадије, одслужио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих Апостола Петра и Павла.

Радост Литургијског сабрања у заједници око Епископа, поделило је мноштво деце полазника Веронауке која су одговарала на Литургији. Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован је одржао пригодну беседу, у којој је указао на значај и величину празника који преиспуњава свецели козмос, и збира свецелу твар Љубављу Христовом. На Крсту се збила превечна тајна Свето Тројичне и Богочовечансе Љубави Божије. Преко тајне Крста Бог силази у овај свет. Носити Крст није ни мало лако јер сваки хришћанин је дужан да носи Крст свој достојанствено, рекао је у својој беседи Владика Јован, који је у току Литургије рукоположио ђакона Дејана Маријановића у чин презвитера, поверивши му пастирствовање у селу Рогојевцу надомак Крагујевца.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована на Крстовдан у Чумићу

По завршетку Свете Архијерејске Епископ шумадијски одликовао је заслужне вернике Чумића. Граматом признања одликовани су господин Александар Николић из Чумића и господин Радиша Новаковић из Чумића, док су Грамате захвалности добили господин Милош Божиновић и господин Радмило Стевановић, такође из Чумића.

По изласку из цркве, на велико одушевљење свих, организована је изложба гљива које обитавају на просторима Шумадије! Гљиварско удружење "Шумадија" из Крагујевца на челу са председником удружења, проф. др Небојшом Лукићем, као и доскорашњим преседником Стеваном Младеновићем, упознало нас је са великим бројем примерака ове лепе и корисне биљке.

јереј Милан Петровић