НА КАРУАЛИ КОД МЛАДЕНОВЦА ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК ЈОАКИМА И АНЕ

НА КАРУАЛИ КОД МЛАДЕНОВЦА ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК ЈОАКИМА И АНЕЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на празник светих и праведних богоотаца Јоакима и Ане 22. септембра 2009. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у истоименом храму у Међулужју код Младеновца.

Пре Свете Литургије Владика Јован је обавио чин освећења звона. Звона је излила ливница Кременовић из Белосаваца. Највеће звоно (600кг.) приложила је породица Јанковић из Међулужја. Средње звоно (300кг.) приложио је Драган Николић из Велике Иванче, док су мало звоно (150кг.) поклонили Драган и Томислав Јанић.

Треба истаћи да су Влада и Драгиња Јанковић дародавци највећег звона више од 20 година били без деце, али је Господ услишио њихове молитве и подарио им на дан Светих Јоакима и Ане ћерку Јану. После завршеног обреда благосиљања и освећења звона, почела је Св. Литургија.Епископу су саслуживали Архијерејски намесници младеновачки и оленачки протојереји – ставрофори Драгољуб Ракић и Миладин Михаиловић, свештеници Радосав Глишић и Живан Жујовић, ђакони Петар Лесковац и Иван Гашић.

Свечани тон богослужења дао је хор Опленац, под управом госпође Марије Ракоњац из Тополе. После прочитаног Јеванђеља , присутнима се у својој беседи обратио бираним речима Преосвећени Владика Јован, који је говорио о родитељима Пресвете Богородице Јоакиму и Ани као и друштвено-социјалним темама које окупирају данашње друштво.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - 22. септембар 2009. године

Сабрани око Тајне Крви и Тела Господњег, верни су се причестили. После заамвоне молитве обављен је чин благосиљања славског жита и колача. Домачин славе је био Милун Милојевић, који је за све присутне припремио трпезу љубави.


јереј Ратко Аврамовић