Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИ

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИПрослава Мале Госпојине славе Карађорђеве Цркве у Тополи сваке године за верни народ овог дела Шумадије представља нешто неуoбичајено, јер Топола је сведок да је српски народ кроз историју носио Крст Христов, мученички и достојно. И заиста није случајно да је Топола била и остала место сабирања и састајања, место на којем су вечно исписане златне странице Српске историје.

Тако је било и ове Господње 2009. године, када се о Малој Госпојини око Карађорђеве задужбине окупио велики број људи, да заједно са својим најмилијима заблагодари Пресветој Богородици, заштитници и чуварки овог поносног и надалеко чувеног града. Радост Литургијског сабрања наговештавао је свечани дочек двојице Архијереја: Његовог Преосвештенства умировљеног Епископа Захумско - херцеговачког Г. Атанасија (Јевтића) и Епископа шумадијског Г. Јована. Светом Архијерејском Литургијом началстовао је Владика Атанасије, а саслуживао је Владика Јован, заједно са многобројним свештенством Шумадијске епархије.

Беседа епископа Атанасија (Јевтића) у Тополи - 21. септембра 2009. године

Обраћајући се верном народу Преосвећени Владика Атанасије је сликовито и снажно приказао лик Пресвете Богородице као Оне Која је родила Тајну нашега Спасења, Христа.Владика је упутио и савет деци да се угледају на Пресвету Богородицу. Блажени су они који слушају реч Божију и држе је и творе је, а Пресвета Богородица је била таква. По завршеној Светој Архијерејској Литургији уследила је литија варошицом до Општине где је пререзан славски колач,а потом је литија настављена до споменика пострадалим у Првом светском рату, где је одржан и помен.

Светој Архијерејској Литургији је присуствовао г. Драган Јовановић, председник Општине Топола, са својим сарадницима, као и велики број деце из Основне школе Карађорђе и Средње школе Краљ Петар Први.На Литургији је певао хор Опленац из Тополе, под вођством диригента Марије Ракоњац.

Цркву у Тополи као своју задужбину подигао је Карађорђе 1811. године. После 1813. године Турци су порушили и опљачкали читав Карађорђев град. Сличну судбину доживела је и Карађорђева црква. Народ је убрзо потом цркву обновио. После трагичне смрти у Радовањском Лугу, 1817. године, Карађорђе је на месту погибије и сахрањен. Тек 1819. године на иницијативу књегиње Љубице, Карађорђево тело је пренето у Тополу и сахрањено у гробницу његове цркве. Данас се посмртни остаци великог Вожда налазе у цркви на Опленцу.

ђакон Остоја Пешић