ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован 31. августа 2009. године служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. Петке у Виноградима, крстивши у току Литургије малог Лазара Шаренца.

Било је ово још једно сабрање у “Земљи Славе Божије” где је окупљена евхаристијска заједница овог светог храма око Епископа, Лазаревим крштењем у оквиру Свете Литургије, живог епицентра нашег стремљења Богу, доживела надилажење традиционално –номиналног и узлет ка литургијско – аутентичном. Ово крштење представља улажење у једну нову заједницу, сапоистовећење са Христом и истовремено улажење новокрштеног Лазара у савезујући однос са Црквом, који превазилази оквир природно- биолошког и даје му прилику да постоји на један нови начин. Начин “Црквеног Бића”.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована - 31. август 2009. године

То је у својој беседи истакао Епископ шумадијски. “Крштење није приватни чин, већ је крштење ствар заједнице, и заједница је дужна да помогне свом новом члану да порасте у човека савршена по мери раста висине Христове” (уп. Еф. 4, 13). Зато и Свети Апостол Павле каже да онај који je јак треба да носи онога који је слаб. Владика Јован је позвао да сачувамо светињу живота, да се окренемо једни другима водећи рачуна о ономе што нам је Бог поверио на чување и васпитање, а то су деца наша. Убити дете у утроби својој највећи је грех. Бог нам је дао живот да се према њему односимо као према највећој светињи.

Након одслужене Литургије Првојерарх шумадијски посетио је топли дом породице Милована и Славице Шаренац, где је за све присутне припремљена заједничка трпеза љубави.

 

протонамесник Драган Брашанац