ПОЛА МИЛЕНИЈУМА МАНАСТИРА КРУШЕДОЛА

ПОЛА МИЛЕНИЈУМА МАНАСТИРА КРУШЕДОЛАСрпска Православна Црква, Епархија сремска и манастир Крушедол прославили су велики јубилеј - пет векова, пола миленијума, постојања ове велике Српске Светиње. Поводом тог јубилеја Свету Архијерејску Литургију је служио Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Митрополита дабробосанског Г. Николаја, Епископа шабачког Г. Лаврентија, Епископа нишког Г. Иринеја, Епископа зворничко-тузланског Василија, домаћина Епископа сремског Г. Василија, Епископа бањалучког Г. Јефрема, Епископа будимског Г. Лукијана, Епископа банатског Г. Никанора, Епископа бачког Г. Иринеја, Епископа осјечко-пољског и барањског Г. Лукијана, Епископа славонског Г. Саве, Епископа браничевског Г. Игњатија, Епископа шумадијског Г. Јована и Епископа коморанског Г. Тихона (Православна Црква Чешке и словачких земаља) и двадесеторице свештеника и петорице ђакона. У току Свете Литургије, игуман ове Свете обитељи, високопреподобни отац Сава (Јованчевић) одликован је архимандритским чином.

На Светој Литургији су молитвено учествовали председник извршног већа Војводине Бојан Пајтић - који је овом приликом одликован орденом Светог Срсенија Сремца, највећим одликовањем Епархије сремске, представници Владе Републике Србије, представници Kрунског савета, Њихове Екселенције господа амбасадори, представници Војске Србије, представници сестринских Цркава, представници Матице Српске и друге личности из нашег културног и јавног живота.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одликовао је манастир Крушедол орденом Светог Саве првог степена, који је после Свете Литургије уручен високопреподобном архимандриту игуману Сави. У име Епархије сремске окупљене госте је поздравио Преосвећени Епископ сремски Г. Василије који се захвалио свима који су помагали и помажу ову велику Српску Светињу.

Високопреосвећени Митрополит Г. Амфилохије је у архипастирској беседи истакао да као што се Бог јавио на Синајској, Сионској и Таворској Гори, ништа мање се није јављао ни на овом месту крушедолском кроз векове, Слава Божја је на овом светом месту почивала а Господ је увек био уз манастир шта год да се догађало. Током свих ових векова у Крушедолу је било све у знаку Христовог распећа и Христовог Васкрсења. Висопопреосвећени Митрополит је нагласио да и данас када обележавамо петстогодишњицу ове светиње ми се радујемо, радошћу Господњом, што је Господ и нас удостојио да смо се сабрали на овај сабор који није само данашњи, него је уједно и сабор који траје пет векова. Ово место је место, на коме ће се јављати Лице Божје и Слава Божја, место где ће се душе хранити Хлебом Живота и Пићем Бесмртности, место где ће се нова поколења посвећивати Светлошћу Истине Божје и Богопознањем.

О манастиру Крушедолу опширније видети на страници: http://www.spc.rs/sr/500_godina_manastira_krusedol

Јерођакон Христифор (Неђић)