Одштампајте ову страницу

ВЛАДИКА ЈОВАН –ПУТЕМ ЈЕВАНЂЕЛСКЕ ИСТИНЕ МОЖЕМО ЗАДОБИТИ СПАСЕЊЕ

ВЛАДИКА ЈОВАН –ПУТЕМ ЈЕВАНЂЕЛСКЕ ИСТИНЕ МОЖЕМО ЗАДОБИТИ СПАСЕЊЕ На дан Св. мученика Трофима и Теофила 5. августа 2009. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. Кнеза Лазара у Белошевцу.

Настављајући да духовно храни и поучава своју паству Владика Јован је и овог пута указао на вечне Јеванђељске истине садржане код четворице еванђелиста Матеја, Марка, Луке и Јована, дајући смернице како и на који начин да их применимо у свакодневном животу. Да би човек пронашао пут до Бога и Бог до човека потребна је међусобна сарадња и труд, а слушање речи Божије описане у Јеванђељима један су од начина да се та сарадња што пре оствари. Зато и беседе Владике Јована своје извориште и корен налазе у Св. Писму.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Белошевцу - 5. август 2009. године

Засноване на вери у Христа Богочовека снаже нас и позивавају да уђемо у заједницу са Богом, да се коначно ослободимо окова ограничености и самозатворености наше, неби ли испунили оно што је и Спаситељ рекао: “Љубите Бога свим бићем својим, и ближњега свога као себе”. Пример такве сардње и комуникације између Бога и човека износи нам и сам Господ Исус Христос у својој причи о злим виноградарима. Виноград је цео овај свет у коме живимо, или по Св. Јовану Златоустом виноград је Црква, а народ који је у Цркви позван је да виноград чува и обрађује. Радити у винограду значи радити из љубави и радости са вечним оптимизмом у веру и живот, са радосним исчекивањем награде за оно што радимо, а то је наше спасење речи су Епископа шумадијског.