Евхаристијска жртва у част Светих Арханђела-Манастир Брезовац

Евхаристијска жртва у част Светих Арханђела-Манастир БрезовацНа дан Сабора Светог Арханђела Гаврила прослављен је престолни празник Цркве манастира Брезовца под Венчацем. По великој обнови која још увек није окончана, први пут је прослављен и то веома свечано дан манастирске славе. Уочи празника бденије је служио наш Господин Епископ Јован са презвитерством и ђаконством шумадијске и сремске Епархије, наравно уз учешће великог броја верника. Том приликом Господин Архијереј се обратио верницима пригодном беседом, благословио све нас и укрепио да надаље можемо носити благи јарам Христов. У току бденија Владика је обукао у подрасник брата Милована Ђуришића, првог манастирског искушеника.

На сам дан празника Свету Литургију служио је брат наш Високопреподобни Г. Макарије јеромонах, игуман ћелијски уз саслужење Високопреподобног Оца и Господина Пантелејмона јеромонаха, намесника новохоповског и Високопречасног Господина Александра Миловановића, презвитера петропавловског у Аранђеловцу. Лепоти пуноће Службе придодали су причасници Светих Тајни у пристојном броју.
Након отпојане Литургије приређена је трпеза љубави којом је као наставком богослужења насићено и тело и управо показана тежња и молитва не само за спасење душе, него комплетне личност човекове.
Братија светоарханђелска најтоплије благодари Богу, Господину Епископу, клиру и посебно верном народу што нас и сада и свагда милују и походе да бисмо скупа поделили молитву и корицу хлеба.
Нек би дао Бог да под окриљем Светих Арханђела и скутима Пресвете Богомајке будемо приведени пред престо славе Његове и скупа са свима светима благујемо кроз сву вечност. Амин!

 

Беседа Епископа шумадијског Г.Јована бденију у манастиру Брезовац

Поздравно слово Игумана манастира Брезовца Саве Епископу шумадијском Г.Јовану

Сава (Богдановић), синђел
 Игуман брезовачки