Рукоположење у храму Св.Кнеза Лазара у Белошевцу

ImageУ среду 22.јула 2009. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Кнеза Лазара у Белошевцу, уз саслужење братства овога храма, и архијерејског намесника лепеничког  протојереја ставрофора оца Саве Арсенијевића.

На овој Литургији је у белошевачком храму по први пут извршено рукоположење у чин ђакона. Рукоположен је свршени богослов, богословије у Србињу, Далибор Сентић из села Ракитова код Јагодине. Поучавајући новорукоположеног ђакона, Епископ у први план ставља важност одговорног служења Цркви и подсећа кандидата за рукоположење колики је значај свете тајне рукоположења,  колико је благодати удостојен да прими, а да у сразмери с тим стоји и његова одговорност.
Тумачећи данашње Јеванђеље, Владика Јован је у својој беседи нагласио суштину слободе човекове личности и важности правилног избора пута којим ћемо  ићи. Могућност да бирамо је доказ Божије љубави према нама, али је још нагласио да избори као последица наших жеља могу да буду веома опасни, нарочито онда када гледамо на закон као одредницу нашег избора, при чему се за последицу приоритет даје форми а не садржају хришћанског живота.
Након одслужене Литургије новорукоположени ђакон је приредио трпезу љубави којој су присуствовали сви верни ,а Владика Јован се задржао у разговору са братством храма, разматрајући теме из актуелног  живота Цркве.

 

Беседа Епископа шумадијског Г.Јована у храму Св.Кнеза Лазара у Белошевцу

ђакон Мирослав Василијевић