Одштампајте ову страницу

Свети Козма и Дамјан слава Цркве у Загорици

Свети Козма  и Дамјан слава Цркве у ЗагорициЊегово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован на дан храмовне славе Св. бесребреника Козме и Дамјана 14. јула 2009. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Загорици покрај Тополе. Житељи овог лепог и надалеко чувеног шумадијског села у којем је боравио и Вожд Карађорђе, учинили су дело достојно светих предака јер су на предивном месту подигли нову Цркву посвећену Св. Козми и Дамјану, у којој се данас служи Света Литургија.

Честитајући славу уз молитве Св. Козми  и Дамјану, Епископ шумадијски је рекао да је највеће богаство за  човека  вера његова. Имати Бога у себи значи имати највеће богаство. Св. бесребреници су добили највећи дар од Бога, јер су снажно и искрено посведочили Христа. А највећа опасност за нас људе овде на земљи јесте  среброљубље, приврженост материјалним добрима. Поред свештенства Оленачког намесништва Владики су саслуживали космајски намесник отац Љубиша и игуман брезовачког манастира отац Сава. Велика благодат се јавила овог празника, јер су добијене мошти ових светитеља благодарећи оцу Сави и ипо – ђакону Димитрију.

Након одслужене Литургије и резања славског колача, за свештенство и верни народ приређена је заједичка трпеза љубави. И овог пута мештани села Загорица су  од срца заблогодарили Господу и показали да су добри и мирни људи једног шумадијског села.

Значајно је поменути да је у селу Загорици подигнута спомен биста Вожду Карађарђу  аутора Перише Милића 2005.године коју су освештали свештеници Опленачког намесништва, у присуству Њ.К.В. Престолонаследника Александра II и академика Матије Бећковића.

Беседа Епископа Јована у Загорици

јереј  Никола Симић