ПОД ЛИПАМА МАНАСТИРА ТРЕСИЈЕ

ImageНа празник Рођења Св. Јована Крститеља, у манастиру Тресије, одржана је традиционална културна манифестација “Под липама манастира Тресије”.

Манифестацији је претходила Света Архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. Епископу су саслуживали настојатељ манастира Тресије, високопреподобни схи-архимандрит Јован, протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, протојереј-ставрофор Видо Милић, јереј Марко Стевановић и јереј Горан Лукић. У литургијском сабрању активно су учествовали верници целог космајског краја, као и учесници ликовне и иконописачке колоније које су на данашњи празник отворене у манастиру Тресије.

У препуном храму вернима се беседом обратио Епископ Јован, надахнуто говорећи о благодатном рођењу Светог Јована Крститеља, његовом светом животу и Цркви Христовој као ризници Благодати Божије.

Беседа епископа Јована на Ивањдан у манастиру Тресије

После причешћа Епископа и свештеника, светој чаши је приступио велики број верника.

После Свете Литургије, под манастирским липама је одржан програм у коме је представљена издавачка делатност Библиотеке града Београда и издања са подручја општина Сопот и Младеновац. На видно задовољство присутних, програм је обогаћен наступом познате глумице Рада Ђуричин која је говорила песме Светог Владике Николаја, Добрице Ерића и путописне белешке Милована Глишића о манастиру Тресије и Неменикућама.

Ова манифестација у манастиру Тресије завршава се програмом који ће се, са благослововом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржати у порти Цркве неменикућске на Петровдан, а који носи назив “Дани Милована Видаковића” и представља увод у велику јубиларну прославу “Седамсто година манастира Тресије”, 13.-тог октобра ове године.

јереј Горан Лукић