ИЗАШАО НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА САБОРНОГ ХРАМА У КРАГУЈЕВЦУ “САБОРНИК”

Са Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, свештенство Саборног храма је 2005. године почело издавање часописа Саборног храма под именом „Саборник“. Први број је изашао 1. маја 2005. Године, а главни и одговорни уредник је јереј Срећко Зечевић. Редакцију часописа чине: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј – ставрофор Зарије Божовић, Владимир Благојевић, Оливер Беговић, Александар Продановић, Ана Зечевић.

Други број часописа изашао је у јуну 2005. године, трећи број у фебруару 2006. четврти број у марту 2006. пети број у мају 2006. године.

Велику захвалност дугујемо првом техничком уреднику ђакону Филипу Јовановићу. Од трећег броја часописа, нови технички уредник је господин Владимир Благојевић и његова Уметничка радионица “Свети краљ Милутин”.

У овом гласилу Саборног храма се трудимо да нашим читаоцима, тј. парохијанима, пружимо духовна и поучна штива која ће им послужити да још више сазнају о Богу као Светој Тројици, о Цркви, о Евхаристијском животу Цркве. Осим тема верског карактера у овом часопису говоримо и о многим савременим проблемима човечанства као нпр. о питању хришћанског васпитања деце, питање еутаназије, клонирања, абортуса, о односу младих према музичким трендовима, алкохолу, дроги. Обрађују се и неке теме везане за научно схватање порекла света и живота, као нпр. еволуција и креационизам. Постоје и неке сталне рубрике као што су: хришћанска етика, морал и савремено друштво, православље и савремени проблеми човечанства, религија и психологија, хришћански појмовник, питања и одговори читалаца.

Најновији шести број часописа изашао је из штампе 2009. године. Уводну реч о Васкрсењу Христовом, дао је господин Оливер Беговић. Веома је занимљив и текст о Пресветој Богородици, који говори о томе каква је улога Пресвете Богородице у спасењу света. Назив Богородица садржи сву суштину домостроја спасења људи. Она је та која даје Богу тело, без Њеног пристанка Господ Христос се не би оваплотио. У рубрици “Православље и савремени проблеми човечанства”, текст под насловом “Шта су секте?”, укратко даје одговор шта је суштина секти, каква је организација и деловање секти. Рубрика “хришћанска етика” нам доноси текст о Тумачењу блаженстава, где је дато тумачење првог блаженства: “Блажени сиромашни духом, јер је њихово Царство небеско”. Сиромашни духом значи сиромашни у гордости. Сиромаштво духа то је смиреноумље, смиреност и смерност. Отац Дејан Лукић је у једном веома сажетом тексту дао одговор на питање који су облици религиозног страха, и како се тај страх побеђује. У данашње време се од Православног богословља тражи одговор на многа савремена питања, као што су питања: вештачке оплодње, трансплатације. Став Православне цркве на та питања дат је у тексту “Биоетика”. Дивну јеванђелску беседу “О истеривању демона из два Гадаринска бесомученика” нам доноси јереј Драгослав Милован.

Последње странице часописа нам говоре о делатности Духовног центра “Новомученици Крагујевачки” и које су то теме обрађиване у разговорима свештенства са верним народом.

јереј Срећко Зечевић 

САБОРНИК - Часопис Саборне цркве у Крагујевцу