СВЕТИ ЈОАНИКИЈЕ ДЕВИЧКИ СЛАВА ЦРКВЕ У БРЕСНИЦИ

СВЕТИ ЈОАНИКИЈЕ ДЕВИЧКИ СЛАВА ЦРКВЕ У БРЕСНИЦИУ храму Преподобног Јоаникија Чудотворца у Бресници Његово Преосвештенство Еписокоп шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у суботу 9. маја 2009. године, када Црква прославља овог Божијег угодника.

Преосвећеног је дочекало братсво овог светог храма са свештеницима који су тога дана заједно са Владиком служили Свету Литургију. После прочитаног јевађеља од Луке, зачало 24, Владика је у беседи која је уследила поучавао присутне верне о главном задатку хришћанског подвига, а то је освећење, преображај читаве наше стварности. Јоаникије Девички је такав подвижник који је својим подвигом испунио време свога живота Богом и самим тим је све око њега постало преображено, охристовљено, и лик ближњега и природа која га окружује као и сам лик преподобног.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Храму Светог Јоаникија, 9. мај 2009. године

После завршене Свете Литургије Његово Преосвештенство је извршило обред сечења славског колача, а домаћин храмовне славе био господин Зоран Шапић из Крагујевца.

Заједничка трпеза, која је уследила након одслужене Свете Литургије, окончана је звуцима гусала, познатог гуслара Радивоја Бишевца.

Немања Младеновић, јереј