ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ

ImageПразник над празницима, Васкрсење Господње најрадоснији је дан у години. Дан када се на сву творевину излива благодат Духа Светог који све обожује и присаједињује Христу, нашем Спаситељу. “Сада је све испуњено светлошћу и небо и земља и подземље” ... говори црквени песник сведочећи о радости Васкршњој.

У манастиру Светог Луке у Бошњану, у поноћ уз опход око Храма и појањем радосне Васкршње стихире “Васрсење Твоје Христе Спасе”... почело је васкршње јутрење у чијем је наставку служена Света Литургија коју је Архимандрит Алексеј (Богићевић) уз саслуживање јеромонаха Луке и јереја Срђана Миленковића служио. Преко две хиљаде верника из Бошњана, Варварина, Крушевца, Параћина и околних места, од којих се преко половине причестило, посведочили су да и вера у народу васкрсава, да Христос јесте тамо где су двоје или троје у Његово име сабрани.

Након завршене Свете Литургије верни су једни другима честитали Васкрс уз традиционално надметање у куцању јајима, поздрављајући једни друге најрадоснијим поздравом: ХРИСТОС ВАСКРСЕ, ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ.

Јереј Срђан Миленковић