Одштампајте ову страницу

ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕТИО НОВИ МАНАСТИРСКИ КОНАК У ХРАМУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНИМА

ВЛАДИКА ЈОВАН ОСВЕТИО НОВИ МАНАСТИРСКИ КОНАК У ХРАМУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНИМА Празник светих 40 мученика Севастијских (Младенци) особито се поштује у темнићком крају. То је уједно и једна од три славе манастира Светог Луке у Бошњанима који се малтене за кратко време уздигао ни из чега, и постао прави духовни центар за темнићане и вернике околних места. Наравно, за овакав процват у тако кратком временском периоду хвале припадају Господу, који молитвама Св. апостола Луке уз непрекидан труд игумана ове светиње Архимандрита Алексеја, чини да овај некада напуштени манастир сада изгледа као да ју ту био вековима.

И ове године као и протеклих неколико Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Архимандрита Алексеја (игумана манастира Св. Луке) Архимандрита Евтимија (игумана манастира Јошанице), ректора крагујевачке Богословије Св. Јован Златоусти протојереја–ставрофора др Зорана Крстића, протојереја мр Рајка Стефановића, Архијерејских намесника темнићког и колобарско–посавског и свештенства темнићког намесништва.

Пре почетка Свете Литургије Владика Јован осветио је манастирски конак у коме су потпуно опремљене келије за монахе овог манастира и једна за Његово Преосвештенство Владику Јована. Иако је било прилично хладно то није спречило више стотина верника да се окупи око свог Епископа којима се у беседи обратио мр Рајко Стефановић говорећи о крсту, крсној жртви Спаситељевој и ношењу нашег сопственог крста ка висинама Царства Небеског. Посебну лепоту овом светом дану дало је и прелепо појање хора Св. Александар Невски из Београда. Након Св. Литургије Владика, монаштво, свештенство и сав верни народ узели су учешће у вечери љубави коју је спремила овогодишња колачарка госпођа Снежана из Параћина са породицом.

При повратку за Крагујевац Владика Јован обишао је село Доњи Катун и том приликом одредио место за изградњу новог храма.