Чланци поређани по датуму: мај 2017

ПОЧИЊЕ СА РАДОМ ДНЕВНИ БОРАВАК ЗА ДЕЦУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ВЕЛИКОГ У МАРШИЋУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, при храму Светог Василија Великог у Маршићу почиње са радом Центар за дневни боравак деце са сметњама у развоју. Ова идеја је настала пре око годину дана, а плод је сарадње са школом за децу са сметњама у развоју “Вукашин Марковић” из Крагујевца, која се бави образовањем деце и младих са сметњама у развоју. Ученици ове школе за време наставе добијају образовање предвиђено школским програмом, али после наставе њихов како друштвени, тако и духовни живот су препуштени породици, која носи огроман терет и велико бреме па често родитељи читав свој живот и животе друге деце у породици подређују детету са сметњама у развоју, што ни мало није лако и једноставно, умајући у виду о каквој се деци ради.

ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВ. ДИМИТРИЈА У СУШИЦИУ уторак 30. маја 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. Димитрија у Сушици.

Епископу су саслуживали свештеници: протојереј-ставрофор Милан Беговић, протонамесник Небојша Ракић, протонамесник Александар Јовановић и ђакон Милутин Гашевић.

УЧЕНИЦИ ОШ ЂУРА ЈАКШИЋ НА ЛИТУРГИЈИ У СТАРОЈ ЦРКВИУ недељу 28. маја 2017. године ученици ОШ «Ђура Јакшић» предвођени својим Вероучитељем г. Миодрагом Крстићем и надлежним свештеником протојерејом Драганом Симоновићем, присуствовали су Литургији у Старој Милошевој Цркви. За време Литургију су појали Литургијске химне и одговарали на прозбе и возгласе.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ СВЕТИЊАМА ЦРНЕ ГОРЕ И ПРИМОРЈАОд 26. до 28. маја парохијани и пријатељи шумаричке цркве светог великомученика Георгија ходочастили су пут светиња Црне Горе и Приморја. Предвођени парохијским свештеником, оцем Срђаном Тешићем, најпре смо се у петак, 26. маја, у вечерњим часовима окупили у шумаричкој светињи. Отац Срђан је очитао молитву пред пут и благословио полазак.

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У БАЈЧЕТИНИ

У суботу по Вазнесењу Господњем 27. маја 2017. године, Патријарх српски г. Иринеј је благоизволео да у Бајчетини надомак Крагујевца, освешта ктиторски храм Председника Републике Србије г. Томиславa Николића, који је посвећен Светом Великомученику Димитрију.

Његовој Светости Патријарху српском г. Иринеју саслуживали су домаћин  епископ шумадијски г. Јован,  гости митрополит белогордски и старосољски г. Јован, митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије,  епископ Бачки г. Иринеј, игумани манастира Хиландара Методије и  манастира Зографа Амвросије, ректор крагујевачке Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, старешина Подворја Руске патријаршије у Београду протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев, архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј -ставрофор Петар Лукић старешина београдског Саборног храма, протојереј-ставрофор Зарије Божовић старешина крагујевачког Саборног храма, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј–ставрофор Милован Антонијевић, архимандрити Петар Дрaгојловић, протосинђел Онуфрије Вранић, јеромонах Гаврило Манић, протојереј  Бојан Димитријевић, протођакон  Владимир Руменић, протођакон  Небојша Јаковљевић, протођакон Иван Гашић, протођакон  Александар Поповић и јерођакон Партеније из манастира Зографа.

НА СТАЗАМА ДУХОВНОСТИ И ИСТОРИЈЕИзлет за ученике од петог до осмог разреда, који је предвиђен школским планом и програмом, реализован је у суботу 20. 05. 2017. године.

На излет је кренуло око 35 ученика са својим наставницима и директором школе. Кренули смо испред школе у седам часова аутобусом приватног превозника, који нам је омогућио удобан и сигуран превоз.

АКО ЉУБАВИ НЕМАМО НИШТА СМО У петак 26. маја 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протонамесник Мирољуб Миладиновић и ђакон Милутин Гашевић.

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве са редовног заседања одржаног у Пећкој Патријаршији и Београду од 14. до 24. маја 2017. године

Редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве започето је у манастиру Пећкој Патријаршији саборним служењем свете архијерејске Литургије и призивом Светога Духа, а настављено у Патријаршији српској у Београду, под председништвом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. На заседању су учествовали сви епархијски архијереји Српске Православне Цркве осим Епископа осечкопољског и барањског г. Лукијана, одсутног из здравствених разлога.

И ове године, сабрани на редовном заседању Светог Архијерејског Сабора у овим радосним данима свете Педесетнице, подсећамо наше свештенство, монаштво и верни народ колико је важно да чувамо јединство наше свете Цркве. Црква, Тело Христово, које нас у благодатној заједници Духа Светога сабира и сједињује у Христу и уводи нас у вечни живот Бога, у Светој Тројици слављенога, једина је нада нашега спасења. Без заједничарења у благодатним даровима Духа Светога, Који је на Педесетницу у виду огњених језика сишао на Господње ученике, нема заједнице у Христу и нема наде да, изишавши из сенке смрти и пропадљивости, постанемо баштиници обећања која нам је Господ дао.

ПРОСЛАВЉЕНО ВАЗНЕСЕЊЕ ГОСПОДЊЕ У МАНАСТИРУ САРИНАЦМанастир Саринац је, заједно са својим владиком Господином Јованом, монаштвом, свештенством и верним народом прославио своју славу, Спасовдан, у четвртак, 25. маја. 2017. године.

Преосвећеном владики саслуживали су Архимандрит Павле из грчког града Верије, игуман Петар (Драгојловић) из манастира Пиносаве, архијерејски намесник левачки и лепенички Сава Арсенијевић, протојереј ставрофор Милан Борота, јереј Дејан Марковић, јереј Срђан Кандић, парох драгоцветски, протојереј ставрофор Живота Марковић, протођакон Иван Гашић. Чтецирали су ученици богословије „Свети Јован Златоусти”.

ВЕРНИ НАРОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ У ПОСЕТИ СВЕТИЊАМА ЦРНЕ ГОРЕУ петак, 19. маја, у вечерњим сатима верни народ смедеревске паланке упутио се у обилазак наших великих светиња на територији Црне Горе, предвођен ђаконом Александром Јаћимоићем. У раним јутарњим сатима 20. маја поклоници су стигли на прво одредиште, манастир Дајбабе, који се налазу у истоименом насељу надомак Подгорице. Манастирска црква, која је иначе пећина у брду, чува мошти Светог Симеона Дајбабског, као и многе друге Светиње.

ОПЛЕНАЧКИ ДАНИ ХОРСКЕ МУЗИКЕПевање за душу и срце и подстицај за нова достигнућа! То је најјачи утисак са концерта духовне музике који се одржао 20-ог маја увече у храму Светог Ђорђа на Опленцу, а у оквиру четвртог по реду фестивала “Опленачки дани хорске музике”.

МАНАСТИР НИКОЉЕ ПРОСЛАВИО СВОЈУ ХРАМОВНУ СЛАВУУ понедељак, 22. маја текуће 2017. године, манастир Никоље и празник Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског окупили су свештенство, монаштво и верни народ поводом литургијске прославе храмовне славе ове свете обитељи. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић коме су саслуживали протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протонамесник Бранимир Товиловић, протонамесник Слободан Радивојевић, протонамесник Дејан Динић и ђакон Урош Костић.

Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства, Епископа шумадијског Господина Јована и неколико архијереја Српске Православне цркве, са монаштвом и свештенством, богослужиће Свету Архијерејску литургију и осветити храм Светог великомученика Димитрија у Бајчетини,

у суботу 27. маја 2017. године, од 9 часова.

Добро дошли да заједно поделимо наше молитве и радост даривања новог храма верујућем народу и нашој Светој цркви.

У хришћанској љубави, поздрављају Вас и позивају ктитори храма Светог великомученика Димитрија у Бајчетини.

Томислав Николић са породицом

ЦРКВА БРВНАРА У ВРЕОЦИМА ПОСВЕЋЕНА ВАВЕДЕЊУ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ПРОСЛАВИЛА ДВЕСТА ГОДИНА СВОГ ПОСТОЈАЊА Дана 21. маја 2017. године, шесте недеље после Васкрса, недеље слепога, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Вреоцима, надомак Лазаревца, поводом прославе двестагодишњице цркве брвнаре у овом месту, посвећене празнику Ваведења Пресвете Богородице. Преосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор Миладин Михајловић, Архијерејски намесник опленачки и рачански; протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник колубарско-посавски; протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, Архијерејски намесник младеновачки; протојереј-ставрофор Раде Тодоровић, гост из Епархије шабачке, старешина храма Св. Тројице у Шапцу; протојереј ставрофор Марко Митић, старешина храма св. влмч. Димитрија у Лазаревцу; протојереј-ставрофор Томислав Гајић, умировљени парох варварински; протојереј Мирко Тешић, парох шопићки; протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За благољепије Сабрања старали су се хор храма Успења Пресвете Богородице из Крагујевца и Православни појци из Београда.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У АРАНЂЕЛОВЦУНа недељу посвећеној жени Самарјанки, 14. маја у храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу је вршена Света Тајна Јелеосвећења. Свету Тајну су вршили протојереји-ставрофори Драгомир Кеџић и Ранко Ђураш, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесници Новица Ескић и Александар Миловановић, јереј Милош Мијатовић и ђакон Немања Искић.

Страна 1 од 3