Чланци поређани по датуму: субота, 18 октобар 2014

ПРОМОЦИЈА КЊИГА О СЛАВНИМ ПОБЕДАМАДве књиге о Колубарској битки и једна о Церској, академика и генерала Живка Павловића, у издању Гласа Цркве, представљене су у среду, 15. октобра у Духовном центру "Свети Јован Златоусти". Реч је о изузетно вредним књигама једног од сведока ових битака, јер је генерал Живко Павловић био помоћник војводе Радомира Путника. О значају самог аутора сведочи и чињеница да га је на писање књиге наговорио велики српски интелектуалац Слободан Јовановић, а у Српску академију наука и уметности својевремено га је предложио и примио још један великан српске културе и науке Јован Цвијић.

Гости на промоцији били су професор Ратко Вукелић, директор Библиотеке у Лазаревцу као и протођакон Љубомир Ранковић, уредник издавачке делатности шабачког "Гласа Цркве".

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У РЕСНИКУ Поводом прославе храмовне славе Покрова Пресвете Богородице 14. октобра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Ресник.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник лепенички, протојереј – ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј Драган Васиљевић, протонамесник Слободан Бабић, протонамесник Сретко Петковић и протођакон Небојша Јаковљевић.

Светој Литургији приствовао је велики број верника овог места као и ђаци ОШ “Сретен Младеновић” од којих су се многи причестили.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУНа празник светог свештеномученика Григорија, 13. октобра, верујући народ Лапова је дочекао свог надлежног Архијереја, Епископа шумадијског Јована. Он је служио Свету Архијерејску Литургију на којој су му саслуживали следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји Миленко Стикић, Велибор Јовановић и Милан Ћосић, јереји Миломир Васиљевић и Влада Бранисављевић, као и протођакон Иван Гашић.