Чланци поређани по датуму: јануар 2010 - Епархија Шумадијска

СВЕТОСАВСКИ ЧАСОПИС “РАСТКО” - БРОЈ 6 Часопис “Растко” је мала ризница ђачког стваралаштва, радости живљења и искрености коју само чисте душе поседују.

Читајући шести број овог часописа уживаћете у збору и умотвору ученика модерног доба – оних који не скривају да желе што боље да упознају свет савремене технологије, који марљиво уче стране језике и већ знају шта хоће од живота, али исто тако поштују своје корене, веру и традицију и настоје да њиховим бићем влада дух Светосавља.

ТемнићОвим речима Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован обратио се верном народу темнићког краја приликом освећења темеља за парохијски дом при Храму Свете Тројице у Горњем Катуну на дан Светог Гаврила Лесновског 29./16. јануара 2010. године.

ЧЕТВРТАК НЕДЕЉЕ О БЛУДНОМ СИНУ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИНакон Савиндана у четвртак припремне недеље за Велики пост, Недеље митара и фарисеја, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литурију у Старој Цркви уз саслужење братства оваога хрaма.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАПОВУИ ове године је први српски Архиепископ и Просветитељ Свети Сава прослављен свечано у храму св. Параскеве у Лапову уз присуство и учешће великог броја деце. Свету Литургију су служили протојереји Србољуб Марковић и Миленко Стикић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

Vladan KostadinovicБеседа Владана Костадиновића, професора Богословије "Светог Јована Златоуста" у Крагујевцу,
на Светосавској академији 26. јануара 2010. године у Књажевско-српском театру у Крагујевцу

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У КЊАЖЕВСКО СРПСКОМ ТЕАТРУСветосавском академијом у Књажевско-српском театру у Крагујевцу синоћ је обележена школска слава Свети Сава у присуству Његовог Преосвештенства Владике шумадијског Господина Јована и свештенства Епархије шумадијске, градоначелника Крагујевца, Верољуба Стевановића са сарадницима као и представника Шумадијског управног округа и осталих градских институција. Светосавска академија одржана поводом славе Светог Саве, утемељивача српске цркве, државе и школства почела је химном Светом Сави коју је извео хор “Лицеум'', а затим је беседио Владан Костадиновић, професор Богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВЦУСрпска црква слави Светог Саву првојерарха, учитеља, просветитеља, сејача свега доброг и благоразумног и узвишеног у роду нашем. Тешко је наћи грандиозну личност не само у нашој историји, него и у историјама других народа, чија ореола и харизма ни у једном временском периоду није ни потамнела ни застарела. Личност која је толико актуелна и савремена и око које се у сваком времену могу сабрати сви људи добре воље без обзира на политичке, идеолошке и философске погледе и ставове. Та личност је Свети Сава.

Уочи празника Светог Саве 26. јануара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свечано празнично бденије у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма.

СВЕТИ САВА ЈЕ БИО И ОСТАО НАШ САВРЕМЕНИКСећања на лик и дело Светога Саве за Србе ма у ком времену живели остаће вечна водиља и вечни путоказ, јер је Свети Сава за идеал свогa живота изабрао Богочовека Христа. Тако је било некад а тако је и данас, када се са радошћу сабирамо да прославимо Божијег угодника Светога Саву, покушавајући да наставимо тамо где су наши преци стали.

Освештана предшколска Установа “Јелица Обрадовић” – вртић “Сунце” у МладеновцуЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован посетио је у уторак, 26. јануара 2010. године Архијерејско намесништво младеновачко, и овом приликом обавио је чин освећења предшколске установе „Јелица Обрадовић“ – вртић „Сунце“.

ДАН ПОСВЕЋЕН ИКОНИ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУСвечаним Литургијским сабрањем 25. јануара 2010. године обележен је дан иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице у манастиру Каленићу, која је уједно једна од слава ове свете обитељи.

Страна 1 од 5