Чланци поређани по датуму: март 2008

ArandjelovacЊегово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је у петак 28. марта Литургију пређеосвећених дарова у Петропавловској цркви у Аранђеловцу. Пре свете Литургије свештенство орашачког намесништва приступило је светој тајни исповести, коју је обавио протојереј- ставрофор Миладин Михаиловић. Беседу о значају поста и његовом циљу одржао је јереј Иван Теодосић, парох венчански. Већина присутних верника је приступила Светом причешћу, а међу њима и велики број деце.

 

Свети Никола Кавасила

1. Након помазивања светим миром приступамо светој Трпези, а то је кончина и испуњење живота када тамо доспемо, ништа нам вшне није потребно за оно благостање које смо тражили. Јер, одатле, заиста, нећемо примити само смрт и погребење Христово, и заједницу живота у Њему, него ћемо стећи Самога Васкрслога Господа; и нећемо примити само дарове Светога Духа које смо у стању да примимо, већ Самога Добротвора, Сам Храм Божији, у Коме су установљени сви благодатни дарови. Он је, наравно, присутан у свим светим Тајнама, јер се Њим Самим помазујемо, и у Њега се погружавамо, и Он је наша Тајна Вечера. Он је, дакле, присутан и уза све оне који приступају светој Тајни и предаје им од Својих дарова, али не у свакој Тајни на исти начин: крштењем Он ослобађа човека (који је као глина погодна за свако обликовање) од свакога зла и утискује у њега Своје обличје, а помазањем га чини учесником у енергијама Светога Духа, чија он ризница постаје благодарећи оваплоћењу Христовом. Али, кад доведе хришћaнинa пред свету Трпезу и дарује му да једе Тело, Он га у потпуности мења и преноси га у Своје божанско стање, и тада глина није више глина пошто је попримила царско обличје већ постаје само Тело Царево. Ништа блаженије од тога није могуће ни замислити.

 

Kutija predjeosvecenih darovaУ светлости научних података тог времена питање о пореклу ове литургије је било тешко решиво, чак и на плану хипотеза, зато што најранија сведочанства о постојању те литургије датирају с почетка VII века. Једно од тих сведочанстава се налази у Пасхалној хроници, где се каже да се "те године, при цариградском Патријарху Сергију, од прве недеље поста, четвртог индикта (615. год.) почело певати да се уздигне у време преношења Пређеосвећених Дарова из скевофилакиона на престо, после јерејевих речи "по дару Христа Твога", народ одмах почиње "Сада силе небеске са нама невидљиво служе. Ево улази Цар славе, ево већ принесена тајанствена Жртва долази. Са вером и љубављу приступамо да причасници вечнога живота постанемо. Алилуја".

 

SopotУ среду треће седмице Часног поста, 26.03.2008. године, његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован, служио је архијерејску литургију Пређеосвећених дарова у Вазнесењском храму у Сопоту уз саслужење протојереја Љубише Смиљковић, I пароха сопотског и архијерејског намесника космајског, протојереја Миленка Дидића, II пароха сопотског, jeреја Бојана Димитријевића, пароха маршићанског и јереја Горана Лукића пароха неменикућског, као и тројице ђакона.

Светој литургији је претходила испосвест свештенства Космајског намесништва. По благослову епископа исповедник је био схи-архимандит Јован (Мирић), настојатељ манастира Тресије. О значају поста беседио је протонамесник Јовица Ескић, парох бељински. После причешћа епископа и свештенства, светој Чаши су приступили верници и ученици основних и средњих школа са својим вероучитељима.

 

LazarevacУ понедељак 24. марта 2008. године је у великој сали градске општине Лазаревац, у оквиру циклуса „Веронаука за одрасле“ који се по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована одржава у организацији Црквене општине Лазаревац и под покровитељством Градске општине Лазаревац, одржано предавање на тему „Косово и(ли) Европска унија“.

Ово је уједно било и представљање новог броја часописа за националну културу и друштвена питања „Двери српске“, а чија је тема „Европска унија – мит и стварност“ и поднаслов „Прва аргументована јавна расправа на тему за и против (не)уласка Србије у ЕУ, у светлу Косова и Метохије“.

Гости предавачи су били господа: Бошко Обрадовић – главни и одговорни уредник овог часописа, Иван Ивановић – сарадник Нове српске политичке мисли и Предраг Драгић Кијук - књижевник и секретар Српске књижевне задруге.

 

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је у суботу 22. марта Свету Литургију у манастиру Светог Луке у Бошњану.

KonaticeИсповест свештенства намесништва бељаничког

 

епископ ПорфиријеПравослављем против дроге”, наслов је филмске трибине која је одржана у Епархијском центру Шумадијске епархије у четвртак, 20 марта. Гости Епархије били су Његово преосвештенство епископ јегарски г. Порфирије, протојереј отац Бранко који руководи православним камповима за борбу против наркоманије у Епархији бачкој, а од недавно - и у јединственом пројекту у Епархији шумадијској,  као и двојица штићеника ових кампова који су изнели своје трагично наркоманско искуство.

 

Страна 1 од 9