Чланци поређани по датуму: јануар 2007

И ове године, у организацији Црквене општине јагодинске и јагодинских средњих школа, празник Светог Саве обележен је низом манифестација под називом Светосавска недеља.  Прослава је почела у среду 17.1.2007.год. у  галерији Музеја наивне уметности отварањем изложбе икона са Академије за уметност и консервацију СПЦ у Београду. Изложбу је отворио и о значају икона у правоаслављу говорио Горан Јанићијевић професор фрескописа.

 

Stara crkva KragujevacЛичност Светог Саве и светосавска заветна мисао и овог 27. јануара окупила је народ у крагујевачкој Старој цркви. Свету Литургију служили су свештеници овог светог храма. Посланицу Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског прочитао је ђакон Мирослав Василијевић.

По завршетку службе пресечен је славски колач, који је ове године припремио домаћин славе господин Миодраг Павловић са породицом. Део колача примила је госпођа Радмила Стојадиновић, која ће следеће године благословом Светог Саве бити домаћин у нашем храму.

 

Прослава Светог Саве првог архиепископа и просветитеља српског у виноградској парохији потврђена је и ове године свеопштим литургијским сабрањем. Лик овог Божијег угодника који је својим животом и делом заувек утабао стазе нашој просвети и култури, остаће вечно да пламти у срцима оних најмлађих, са јасно упућеном јеванђељском поруком: Заволите Бога као што Он заволе нас, коју је Свети Сава спевао свом оцу Светом Симеону, а односи се на васколики Српски род.

 

Поводом предстојећег празника Светог Саве, првог архиепископа и просветитења српског, у Богословији Светог Јована Златоуста је служено бденије. После бденија одржана је акадeмија на којој су додељене светосавске награде, а предавање на тему Евхаристија у Новом завету одржао је професор јереј Небојша Ракић.

 

У понедељак 22. јануара 2007. године, поле одслужене Свете архијерејске Литургије, eпископ шумадијски Г. Јован одржао је састанак са свим намесницима своје Епархије.

Обрађено је неколико актуелних тема из живота и рада Епархије. Сачињен је распоред Великопосног богослужења и богослужења у току целе године на нивоу Епархије, као и списак излагача са рефератима на братским састанцима по намесништвима и са местом одржавања скупа.

 

Bogojavljenje KragujevacПразник Крштења Христовог (Богојављење) прослављен је у Старој крагујевачкој Цркви са вером да све и свагда може изнова да буде очишћено, обновљено и поново рођено.

Литургијско сабрање почело је у 8 сати, а затим су свештеници узнели молитве великог водоосвећења. Проповед је одржао о. Милан Благојевић и нагласио да сваки човек осећа жеђ за небом, савршенством и лепотом, јер је управо та жеђ оно једино што човека чини човеком. Сам Бог је у лику човека ушао у ту воду и сјединио себе не само са људима већ и свецелом материјом, претворивши је тиме у сасуд светлости, у светлоносну материју која сва стреми ка радости и животу. О. Милан је позвао велики број окупљених хришћана да у лику Христа који долази на Јордан да се крсти - препознају и са љубављу прихвате Бога који од вечности воли човека и који је ради човека читав свет претворио у јављење своје љубави, вечности и радости.

 

Божић КрагујевацЊегово Преосврштенство епископ шумадијски Г. Јован Свету архијерејску Литургију на Бадњи дан већ по традицији служи у Саборној цркви Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу. Као и раније епископу је саслуживало братство храма Саборне цркве.

У вечерњим часовима у свим парохијским црквама епархије шумадијске служено је вчерње богогслужење уз налагање бадњака. Његово Преосвештенство Г. Јован служио је у Саборном храму.

Преосвећени Владика шумадијски Г. Јован је после oдслуженог Празничног Бденија у Саборном храму даривао децу пакетићима, које је обезбедила Скупштина града Крагујевца на челу са градоначелником Верољубом Стевановићем.

Vinogradi BozicНајрадоснији празних Христовог Рођеања за све вернике Крагујевца, а посебно виноградске парохије, протекао је у величанственој духовној атмосфери што је само потврда да сабрања оваквог типа имају значај ако сву своју снагу усмеримо ка вечном идеалу - Богочовека Христа и пођемо ка Витлејемској пећини у којој је рођен наш Спаситељ, осећајући Његово присуство. Бити у Спаситељевој близини велика је част и она се стиче високим унутрашњим духовним квалитетима. Господ је увек близу нас и ми смо близу Њега каже апостол Павле. Потребно је да му приђемо чистом душом и чистим срцем. Зато је за вернике виноградске парохије ово био посебан дан.

 

Stara crkva KragujevacПразник Рођења Господа Исуса Христа прослављен је и у храму Свете Тројице (Стара црква) Литургијским сабрањем.

На Бадњи дан великом повечерју присуствовао је и градоначелник града крагујевца господин Верољуб Стевановић. Он је са председником црквене општине Стара црква, господином Вукмиром Миленковићем, унео бадњак у храм и пожелео много среће, мира, љубави и Божијег благослова.

Свету Литургију у Старој цркви служило је братство храма, а посланицу је прочитао ђакон Старе цркве Мирослав Васиљевић. Радост празника је настављена и наредих дана на празник Сабора пресвете Богородице и на празник Светог првомученика и архиђакон Стефана.
 

 

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ

О БОЖИЋУ 2006. ГОДИНЕ