Чланци поређани по датуму: август 2011

СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ РОМАН СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У РЕКОВЦУУ понедљак 29. августа када црква прославља нерукотворени лик Господа Исуса Христа, Св. Јевстатија другог Архиепископа српског, преподобног Романа Ђуниског и Преподобног Рафаила банатског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију уз саслужње свештенства и монаштва у храму Светог Романа у Рековцу.

ПРАЗНИК УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ВЛАКЧИ Како је радосна мисао која оживљава срце, кад схватимо да сви православни хришћани данас представљају једно Тело Христово, које је у наручју и загрљају Пресвете Мајке Божије, а ми као деца Њега, једно тело, једна песма, један дух, једна заједничка молитва, једна снажна винова лоза Господња са великим родом, са великим бројем причасника, са великом радошћу, и осећајем да је Мајка Божија домаћин данашње славе, kаква је и била Св. Литургија у Влакчи, у препуном храму верника, деце, младих и старих, домаћина.

OКОНЧАНЕ II ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУСвечаном академијом у порти Саборне цркве у Крагујевцу у недељу 28. августа 2011. године, на празник Успенија Пресвете Богородице, окончане су II Госпојинске свечаности. Госпојинске свечаности у Крагујевцу организује поводом храмовне славе братство Саборне цркве са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована, а од 2011. године под покровитељством града Крагујевца.

У оквиру Госпојинских свечаности, одржана је 22. августа у сали Духовног центра Саборне цркве изложба фотографија манастира Хиландар, аутора Мише Бранковића из Београда, затим 25. августа у великој сали Владичанског двора одржано је Шумадијско књижевно сабиралиште где су гости Саборне цркве и Крагујевца били познати књижевници Матија Бећковић, Слободан Ракитић, Иван Негришорац, Ранко Рисојевић, Момир Војводић и Милена Јововић. Овогодишња Књижевна зона која се традиционално организује у пешачкој зони код “Крста“ уврштена је у Госпојинске свечаности, а на њој су представљена издања епархијске издавачке установе Каленић. Сва ова дешавања су била изузетно посећена, што потврђује да су Госпојинске свечаности у Крагујевцу прихваћене као значајан духовно-културни догађај.

ImageУ нашем времену постоји уверење, ако сте против Србије и Срба да сте тиме испунили услов да вам сва врата буду отворена и сви рачуни приступачни. Томе многи не одолевају да се на најлакши начин препоруче, каже познати песник, учесник Шумадијског књижевног сабиралишта на Другим Госпојинским свечаностима Саборне цркве.

На Шумадијском књижевном сабиралишту у оквиру Госпојинских свечаности учествовао је и песник који, како је речено „не само да носи апостолско име него деценијама апостолски служи слову о Србији, српству, о слободи и о крсту“. Реч је о песнику  Матији Бећковићу, са којим смо забележили краћи разговор о разним темама.

ШУМАДИЈСКО КЊИЖЕВНО САБИРАЛИШТЕ – II ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКИХ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУПоред летњих духовних светковина студеничких, преображењских празновања манасијских, у славу слова ресавског и многогласног песмопоја у славу Бога Тројичног, црквенонародног саборовања око китњастих миљеа у камену извезених, светиње каленићке; а у ове наше дане овде у Крагујевцу у првопрестолном граду слободне Србије, васпостави се благословом првојерарха Епархије шумадијске Његовог Преосвештенства Епископа Јована и заживе благодаћу и милосрђем Божијим још једно славље духовно: Великогоспојинске духовне свечаности.

II ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУИзложбом фотографија манастира Хиландар, фотографа Миодрага Мише Бранковића, 22. августа у 19 сати у Епархијској сали Саборне цркве у Крагујевцу свечано су отворене II Госпојинске свечаности које ће трајати од 22.августа до 04.септембра 2011. године

СВЕТА ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА У РАБРОВЦУДана 20. августа 2011. године на празник преподобномученика Дометија и преподобног Ора, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован служио је свету Заупокојену Литургију у храму светог великомученика Георгија у Рабровцу.

Његовом Преосвештенству саслуживали су Архијерејски намесници протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, јереј Слободан Радивојевић и ђакони Небојша Јаковљевић, Остоја Пешић и Петар Лесковац.

ЦРКВЕНИ ХОР ОПЛЕНАЦ У КОТОРУУ периоду од 3. до 10. августа ове године Црквени хор ''Опленац'' из Тополе је са благословом Епископа Шумадијског Г-дина Јована боравио у Котору.

Протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, ванредни професорпротојереј ставрофор доц. др Зоран Крстић
Универзитет у Београду – Православни богословски факултет

Друштвени контекст

Савремени друштвени контекст у коме се одвија наш живот карактеришу, између осталог, и неизвесност и промене. Промене су толико брзе и обухватне да им нико и ништа не може избећи. Оне не остављају, или бар све мање остављају, могућност за дуготрајни осећај сигурности. Све се мења и све је непрестано упитно. Јучерашње сигурности су данашње неизвесности.

Овај вихор друштвених кретања који називамо постмодерном или касном или другом модерном не може да мимоиђе ни Цркву, а ни личну веру свакога од нас појединачно. Упитно је, како место, тако и улога Цркве у савременом свету али и аутентичност наше личне вере. Вера и Хришћанство нису више једини начин тумачења света и историје као што је то било у традиционалним, предмодерним друштвима. И Хришћанство се налази на „духовном тржишту“, у све тежој и жешћој конкуренцији са другим виђењима и тумачењима (космотеоријама)  човека, света, друштва и историје. Ништа се више не подразумева и све је потребно проверити и наново доказивати сопственим примером и сопственим животом.

ПРОСЛАВА ПРЕОБРАЖЕЊА У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уочи Преображења Господњег служио је свечано празнично бденије, а сутрадан и Свету Архијереску Литургију у манастиру Благовештењу Рудничком.

Овај угледни манастир који је заснован почетком XV века у време деспота Стефана Лазаревића, био је и остао место на ком се српски народ у својој славној историји сабирао и састајао, а служба Господња скоро непрестано вршила.

ПРАВОСЛАВЉЕ СЕ БРАНИ СМИРЕЊЕМ И ЖИВОТОМУ четвртак 18. августа 2011. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

90 ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ КАРАЂОРЂЕВИЋАПоводом 90. годишњице oд упокојења краља Петра Првог Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован служио је 16. августа 2011. године Свету Архијерејску Литургију, а у продужетку и парастос краљу Петру, у Цркви Светог великомученика Георгија на Опленцу.

Епископу је саслуживало свештенство Шумадијске епархије, а на Литургији су певале монахиње манастира Саринца и Драче уз пратњу црквеног хора „Опленац“ из Тополе, под руковоством диригента Марије Ракоњац. На Светој Литургији је присуствовао и Његово Височанство Принц Владимир Карађорђевић са супругом Принцезом Бригитом.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ НИКОЉЕПоводом славе капеле манастира Никоља, преноса моштију Светог архиђакона Стефана, 15. aвгуста 2011. године Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у летњиковцу манастирске порте.

На Светој Литургији су певале монахиње манастира Саринца и Драче са диригентом хора „Опленац“, Маријом Ракоњац. Светој Литургији је присуствовао Принц Владимир са својом супругом Принцезом Бригитом.

КРШТЕЊЕ У МЛАДЕНОВЦУУ славу Бога а на велику радост својих родитеља, малог Вукашина, сина младеновачког јереја Ратка Аврамовића и његове супруге Јелене, крстио је Епископ шумадијски Господин Јован.

Овај свети чин је извршен је у суботу 13. августа 2011 године, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј ставрофор Драгољуб Ракић, јереји Милорад Филиповић, Душан Капларевић и ђакон Небојша Јаковљевић.

ХРАМОВНА СЛАВА У СТАНОВУНа празник Светог Великомученика Пантелејмона 9. aвгуста 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Станову уз саслужење свештеника из других храмова, братства овога Светога храма и христољубивог народа.

ОСВЕЋЕН НОВИ ПАРОХИЈСКИ ДОМ У СЕЛУ СИЉЕВИЦA КОД РЕКОВЦАНа дан храмовне славе 8. августа, када црква прославља свету Прерподобно-мученицу Параскеву, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је новосаграђени парохијски дом у Сиљевици.Свечано прослављање храмовне славе започело је светом Литургијом коју су слижили свештеници Архијерејског намесништва левачког. Након трократног опхода и заупокојеног помена на гробу који има исцелитељску моћ, извршено је резање славског колача. Са веома садржајном и Богонадахнтом беседом многобројним верницима обратио се игуман манастира Денковац отац Серафим. Говорећи о животу и страдању Свете Петке, отац Серафим је говорио о хришћанској љубави:
"О љубави Божијој која је Господа Исуса Христа  послала на земљу ради нас људи и ради нашега спасења, такву  љубав је имала Света Петка која је живот свој земаљски дала за Христа, живела је са вером; Све за Христа, Христа  низашта".

МАНАСТИРСКА СЛАВА У ПЕТКОВИЦИ КОД СТРАГАРАПоводом манастирске славе преп. муч. Параскеве, 08. 08. 2011. године, Њеово Преосвештенство Епископ Шумадијск Г. Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у манастиру Петковици надомак Стагара. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић са свештенством опленачког намесништва.
На светој Литургији су певале монахиње из манастира Драче са октетом „Свети Роман Мелод“ из Крагујевца.

ImageХРАМ ЛЕЧИ ДУШУ

Крштење четворо деце запослених

У прелепом парку Опште болнице "Стефан Високи" освештени су темељи будуће цркве, посвећене знаменитом средњовековном српско владару и светитељу, чије име носи ова здравствена установа, а мошти му почивају у оближњем манастиру Копорин. У присуству великог броја медицинских радника и житеља Смедеревске Паланке и суседне Велике Плане, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Владика шумадијски Г. Јован, са свештенством Епархије.
 - Један храм је болница, у коју људи долазе да видају тела од разних слабости и болести, а овај храм крај чијих смо темеља служиће да ми, сви који у њега улазимо и који се у њему молимо, видамо душу своју и дух свој поручио је Владика Јован
Страна 1 од 2