Чланци поређани по датуму: среда, 27 март 2019

УЧЕНИЦИ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ “МАРКО ТАЈЧЕВИЋ” ИЗ ЛАЗАРЕВЦА ХОДИЛИ ПУТЕВИМА КОЛУБАРСКЕ БИТКЕУченици су са професорима и вероучитељем у среду 27. марта 2019. године имали час у природи који је почео Литургијом пређеосвећених Дарова у манастиру Светог Георгија у Ћелијама. Литургију је служио отац Доситеј, игуман манастира. После свете Литургије ученици су имали прилику да чују духовне поуке и разговарају са игуманом.

Након тога се шумском стазом, која креће од манастира, стигло до спомен обележја на брду “Човка” где је било једно од највећих жаришта Колубарске битке која се и водила на овим просторима.

ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМУ току свете Четрдесетнице, сваке среде и петка служи се Литургија пређеосвећених Дарова у барајевском храму Спаљивања моштију Светог Саве. На службама се поред свештенства и верног народа сабирају и деца из барајевске средње школе.

Већ традицонално, катихете последњих петнаест година, од када се служи ова света Литургија у овом храму, доводе по једно одељење сваке среде и петка.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОСМАЈСКОГ НАМЕСНИШТВАУ среду, 27. марта 2019. године, треће недеље Часног поста, одржана је исповест свештенства космајског намесништва у храму Светог великомученика Георгија у Поповићу. Исповедник свештенства био је настојатељ манастира Пиносава, јеромонах Петар (Драгојловић).

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију пређеосвећених Дарова, а Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник космајски, протонамесник Горан Лукић, парох сопотски, протојереј Новак Илић, парох неменикућки, јеромонах Петар (Драгојловић), игуман манастира Пиносава, протођакон Иван гашић и ђакон Филип Јовановић.

ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ“Литургија Пређеосвећених Дарова
је срце великопосног богослужења”
Григорије Велики Двојеслов

У среду, 27. марта 2019. године, у трећој недељи Велике Четрдесетнице, када Црква Христова прославља преподобног Бенедикта Нурсијског, служена је Литургија Пређеосвећених Дарова у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу. Литургијом је началаствовао протојереј Александар Борота уз саслуживање протођакона Мирослава Василијевића.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУУ среду, 27. марта 2019. године, када наша Света Црква прославља и празнује преподобног Бенедикта Нурсијског, служена је света Литургија пређеосвећених Дарова у храму Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу. Литургију је служио протојереј Небојша Ракић, док је за певницом био протонамесник Александар Јовановић.

ПОСЕТА САБОРНОМ ХРАМУ И УЧЕСТВОВАЊЕ У ЛИТУРГИЈСКОМ САБРАЊУ УЧЕНИКА ОШ “РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ”У среду Пачисте недеље Великог поста на празник Светог Бенедикта Нурсијског Света Литургија пређеосвећених Дарова служена је у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу.

Литургијом је началствовао јереј Рашко Стјепановић уз саслужење протођакона Небојше Јаковљевића.