Чланци поређани по датуму: октобар 2017

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТЕ ЛУКЕ У МЛАДЕНОВЦУУ уторак 31. октобра 2017. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог апостола и јеванђелисту Луку и Светог Петра Цетињског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом Луки на Старом градском гробљу у Младеновцу. Храм скромних димензија био је премали да прими велики број верника, који су дошли са жељом да са својим Владиком учествују у Литургији.

СВЕТA ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ„Заиста, заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божије“ (Јн. 3,5)

У понедељак 30. oктобра 2017. године, када наша Црква прославља Светог пророка Осију и преподобномученика Андреја Критског, Свету Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому служио је Епископ шумадијски Господин Јован.

Епископу шумадијском Господину Јовану саслуживали су протојереј–ставрофор Милан Борота, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милутин Гашевић. На Литургијске прозбе одговарало је свештенство храма Светог Саве са верницима овог насеља.

ЗАЛАГАЊЕ ЗА ЗАЈЕДНИЧКО ДОБРОСтручни скуп у организацији Радија “Златоусти”

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у понедељак, 30. октобра 2017. године у Богословији “Свети Јован Златоусти” одржан је стручни скуп на тему “Партиципација верских медија у остваривању јавног интереса у информисању”. Скуп је организовао Радио Златоусти Српске православне Епархије шумадијске, а на њему се окупило петнаестак медија из 10 градова у Србији.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МИРОСАЉЦИМАУ недељу, 29. октобра 2017. године, 21. по Духовима, када Црква прославља светог мученика Лонгина капетана, свештенство колубарског намесништва и многобројни народ имали су благослов да дочекају свога Епископа Господина Јована у храму Светог Николе у Миросаљцима.

Необично лепо време за ово доба године, мноштво насмејане деце са веронауке, појање Србских православних појаца обучених у униформу краљевске гарде династије Обреновић најављивали су радост сусрета са Васкрслим Господом у Светој Тајни Причешћа, као и радост пројављивања пуноће Цркве Божије у Светој Архијерејској Литургији коју је служио Епископ шумадијски Господин Јован.

ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ: “ЈЕДИНСТВО ЦРКВЕ И ГРЕХ ЦРКВЕНОГ РАСКОЛА” У АРАНЂЕЛОВЦУУ суботу, 28. октобра 2017. године, након бденија које је у храму Светих апостола Петра и Павла служио јеромонах Петар (Драгојловић) игуман манастира Пиносава, у сали парохијског дома овог храма одржао је предавање, још једно у низу предавања у организацији архијерејског намесништва орашачког, на тему: “Јединство Цркве и грех црквеног раскола”. На самом почетку вечери се присутнима обратио и пожелео добродошлицу ђакон Немања Искић који је присутне вернике упознао са итекако интересантном прошлошћу игумана Петра. Потом је реч препустио нашем вечерашњем госту.

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА НОВОГ ХРАМАУ суботу 28. октобра 2017. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог свештеномученика Лукијана и преподобног Јевтимија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је темељ за изградњу Цркве Светог Преображења Господњег у селу Остриковцу, које припада парохији јовачкој.

Благодат Божија сабрала је велики број верника села Остриковца, који су са својим парохом јерејем Гораном Крстићем и свештенством Архијерејског намесништва беличког, у врло свечаној атмосфери, дочекали Архијереја и пожелели му добродошлицу.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУУ суботу, 28. октобра 2017. године, када Црква Божија молитвено прославља светог свештеномученика Лукијана и преподобног Јевтимија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Сопоту.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић - архијерејски намесник космајски,протонамесник Горан Лукић- парох неменикућски, пртођакон Иван Гашић, ђакон Милош Павић и ђакон Филип Јовановић.

ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЛАПОВУОве године је трећи пут у Лапову организована, са благословом Епископа шумадијског Господина Јована, манифестација “Дани Свете Петке”. Ова манифестација је организована поводом храмовне славе Свете Параскеве, а у циљу продубљивања вере код верујућег народа Лапова.

На дан када обележавамо спомен на ову велику светитељку је служена Света Литургија, а служили су је протојереји-ставрофори Милан Радовановић и Миленко Стикић, протојереји Србољуб Марковић и Ненад Савић и протонамесник Миломир Васиљевић уз саслужење ђакона Божидара Васиљевића.

У организацији Радија Златоусти Српске православне епархије шумадијске у понедељак се у Крагујевцу одржава стручни скуп који ће окупити 17 медија из 10 градова у Србији.

„Партиципација верских медија у остваривању јавног интереса у информисању“ назив је стручног скупа који у понедељак, 30. октобра, у Богословији „Свети Јован Златоусти“ организује Радио Златоусти Српске православне епархије шумадијске.

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУДана 27. октобра 2017. године, када наша Света Црква прославља спомен на преподобну мати Параскеву, у поподневним часовима, у храму Светих апостола Петра и Павла се већ традиционално дуги низ година врши Света Тајна Јелеосвећења.

Свету Тајну су вршили протојереји-стварофори Мићо Ћирковић, Драгомир Кеџић и Ранко Ђураш, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесници Слободан Раковић и Александар Миловановић, јереји Милош Митровић и Милош Мијатовић и ђакон Немања Искић.

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ И СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМАУ четвртак, 26. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је празнично бденије поводом храмовне славе у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Радован Чанчаревић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Милутин Гашевић.

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА НОВОГ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У ЂУРИСЕЛУДана 26. октобра 2017. године, када наша Света Црква молитвено прославља светог мученика Карпа и свету новомученицу Злату Меглинску, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је темеље за нови парохијски дом при храму Вазнесења Господњег у Ђуриселу.

СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ петак, 27. октобра 2017. године, када наша Света Црква прославља Свету преподобну мати Параскеву - Свету Петку, своју славу прославио је храм посвећен овој светитељки у Смедеревској Паланци.

Свету Литургију су служили: игуман Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Тихомир Анђелковић, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј Ђорђе Ковачевић, протојереј Радослав Сенић, протојереј Драгиша Савић, протонамесник Драган Икић, протонамесник Срђан Ковачевић, јереј Милан Кеџић и ђакон Александар Јаћимовић.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ЧУМИЋУУ петак 27. октобра 2017. године када наша Света Црква прославља преподобну мати Параскеву – Свету Петку служена је Света Литургија у Чумићу. Литургију је служио надлежни свештеник протојереј Милан Томић.

У литургијском сабрању су активно учествовала и деца ОШ “Прота Стеван Поповић” у Чумићу. Децу су довеле учитељице и разредне старешине у договору са вероучитељом. Сва деца су читала молитве Оче наш и Символ вере, одговарала и причестила се чиме су крунисала своје учествовање на Евхаристији.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ГРОШНИЦИДана 26. октобра 2017. године, када се наша Света Црква молитвено сећа светог мученика Карпа и свете новомученице Злате Меглинске, најсвечаније било је у Грошници, где је Епископ Јован служио Свету Архијерејску Литургију.

Саслуживали су му архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Радован Чанчаревић, протојереј Сретко Петковић, протонамесник Александар Јовановић и протођакон Иван Гашић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 25. октобра 2017. године, када наша Света Православна Црква прославља свете мученике Тараха, Прова и Андроника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Љубомира Радића, протонамесника Саше Огњановића и ђакона Немање Стојковића.

БУДИТЕ, ДАКЛЕ, МУДРИ КАО ЗМИЈЕ И БЕЗАЗЛЕНИ КАО ГОЛУБОВИУ уторак, 24. октобра 2017. године, када прослављамо светог апостола Филипа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Сушици.

Епископу су саслуживали протонамесник Небојша Ракић, јереј Александар Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

Српска православна епархија шумадијска обележила је у понедељак, 23. октобра 70. годину свог постојања. Светом архијерејском литургијом у Саборном храму Успења Пресвете Богородице началствовао је Његово преосвештенство епископ шумадијски г. Јован, а у наставу је служен парастос Блаженопочившем владици Валеријану (Стефановићу), првом епископу Епархије шумадијске.

У наставку је одржан и научни скуп „Значај одлука Светог архијерејског сабора 1947. године за историју Српске правосалвне цркве“, на којем су говорили протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, декан Богословског факултета у Београду, др Радмила Радић, научни саветник Института за историју Србије, г. Милосав Ђоковић,  протојереј-ставрофор Саво М. Арсенијевић, јереји Саша Антонијевић, Владан Костадиновић и Марко Јефтић, монах Игнатије (Марковић) и Негослав Јованчевић, професор у Богословији „Свети Јован Златоусти“.

У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ У СОПОТУБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у уторак 24. октобра 2017. године у 18 часова, у Центру за културу Сопот је отворена изложба фотографија „У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ. РОМАНОВИ – ЦАРСКО СЛУЖЕЊЕ“.

Изложбу је реализовала Црквена општина поповићка, Центар за културу Сопот, портал Православие.ру, студио „Руски цар“ и Сретењски манастир из Москве.

Страна 1 од 3