Чланци поређани по датуму: јун 2011

ВИДОВДАН У ЛАЗАРЕВЦУВече уочи празника, а након одслуженог бденија у храму Светог Великомученика Димитрија у Лазаревцу, Тројке Бркић, тј. Нада, Вера и Слободан Бркић из Глушаца код Шапца, уприличили су грађанима Лазаревца диван и веома инспиративан концерт духовне музике. На репертоару су биле духовне песме Светог владике Николаја Велимировића и духовно-родољубиве песме попут песме ''Ој Косово'', аутора и композитора Љубе Манасијевића и друге народне песме везане за празник Видовдан. У том опусу нашла се и једна песма коју је, на текст Св. владике Николаја, компоновала и сама Нада Бркић, која је уједно, веома надахнуто, и најављивала сваку песму.

ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА У КРУШЕВЦУ На Видовдан, 28. јуна 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије крушевачке Господин Јован служио је у Цркви Лазарици Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање свештенства и монаштва Епархија: шумадијске, крушевачке и нишке.

ИЗАБРАНИ БОГОСЛОВСКО-ИСТОРИЈСКИ РАДОВИ ЕПИСКОПА САВЕ ВУКОВИЋАКао спомен на десетогодишњицу упокојења владике др Саве (у свету Светозара) Вуковића (1930-2001), викарног епископа моравичког (1961-1967), источноамеричког и канадског (1967-1977), шумадијског (1977-2001), професора Богословије Светог Саве у Београду и Богословског факултета у Београду (1961-1967), покретача и уредника многобројних црквених публикација, оснивача Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, члана Српске академије наука и уметности, а по благослову Његовог преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, Шумадијска епархија је објавила књигу изабраних богословско-историјских радова овог заслужног архијереја Српске Цркве. У књизи се, на шест стотина педесет страна, нашло преко осамдесет владичиних текстова, у облику готово свих научних жанрова, који су у периоду од пуних пола века објављивани у споменицама, зборницима, периодичним публикацијама и часописима. Изостављени су радови из посебних, ауторских књига.

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА У АМЕРИЋУДана 25. јуна 2011. године када наша света Црква молитвено прославља преподобног Онуфрија Великог и преподобног Петра Атонског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића у поподневним сатима осветио је звоно за храм светог Никодима Српског у селу Амерић недалеко од Младеновца.

ПОСТ И МОЛИТВА СУ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ НАШЕГ ХРИШЋАНСКОГ ЖИВОТАУ дан светих апостола Вартоломеја и Варнаве, 24. јуна. 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

ВЕРА У ГОСПОДА ПОБЕЂУЈЕ СВАКИ СТРАХ ЉУДСКИУ други четвртак по Духовима 23. јуна 2011. године, на дан Св. свештеномученика Тимотеја Бруског, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ОД УПОКОЈЕЊА КРАЉИЦЕ МАРИЈЕ KAРАЂОРЂЕВИЋ ОБЕЛЕЖЕНА НА ОПЛЕНЦУПоводом педесетогодишњице од упокојења Краљице Марије Карађорђевић, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је 22. јуна 2011. године, у храму Светог Ђорђа на Опленцу Свету заупокојену Архијерејску Литургију а у продужетку и парастос Њеном Величанству.

У СОПОТУ ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕУ недељу Свих Светих, 19. јуна 2011. године, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржан је традиционални фестивал хорова Епархије шумадијске, који се већ дуги низ година редовно одржава у Епархији шумадијској. Организатор овогодишњег фестивала ,било је Архијерејско намесништво космајско, а фестивал је одржан у Великој сали Културног центра – Сопот.

СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУПреосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је у суботу 18. јуна свету Архијерејску Литургију у манастиру Венчац у Брезовцу код Аранђеловца.

Благословом Владике Јована, од 2009. године капела овог манастира посвећена је свештеномученику Јоаникију (Липовцу). Митрополит црногорско-приморски Јоаникије пострадао је 1945. године у Аранђеловцу и његови земни остаци до данас почивају негде подно планине Букуље. У календару наше Свете Цркве, овај новомученик Христов уписан је 17. јуна, али по најновијим сведочанствима даном његовог скончања јавља се 18. јун.

протојереј ставрофор др Зоран Крстић

Драга браћо и сестре,

О ЕВРОПСКИМ ВРЕДНОСТИМАвелико ми је задовољство и незаслужена част што се данас налазим међу вама на овом тако значајном историјском и духовном месту, а поводом теме која је најдубље повезана са нашим животима и нашом будућношћу. Европске вредности и процес глобализације су те неисцрпне теме којима људи различитих животних усмерења и погледа и из различитих делова Европе могу, као што је то и нормално и очекивано, приступити на различите начине. Оно што бих желео да предложим у наставку вашој пажњи и љубави, је најопштије размишљање о глобализацији једног човека који живи у источној Европи, у земљи која се налази у транзицији, у Србији, а затим размишљање једног православног свештеника о европским вредностима.

ДЕСЕТОГДИШЊИЦА УПОКОЈЕЊА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ САВЕЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, на дан (17. јуна 2011.) када се пре једне деценије упокојио Епископ Шумадијски Сава Вуковић (1977 – 2001), служио је у Саборном крагујевачком храму Свету Литургију и парастос свом предходнику на кетедри Епископа шумадијских.

КАНОНСКА ПОСЕТА ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ЦРКВИ У БРАЈКОВЦУ И ЗАЈЕДНИЦИ “ЗЕМЉА ЖИВИХ”Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у трећи дан по Педесетници, 15. јуна 2011. године, у предивном и архаичном амбијенту парохијске цркве брвнаре села Брајковца, надомак Лазаревца, уз саслуживање свештенства колубарско-посавског намесништва, служио Свету архијерејску Литургију. На светој Литургији су поред свештенства и верника локалне црквене заједнице били присутни и штићеници који се лече од болести зависности у заједници “Земља живих”, коју је са благословом епископа Јован основала Црквена општина Лазаревац.

ДУХОВИ СЛАВА БАЋЕВАЧКЕ ЦРКВЕОвогодишња прослава празника Педесетнице који је и слава баћевачке цркве, почела је у недељу светом литургијом коју су служили баћевачки свештеници јереј Влада Димитријевић и јереј Игор Обрадовић уз саслужење ђакона Дарка Павловића. Литургији је присуствовао верни народ баћевачке парохије. У наставку литургије служено је вечерње богослужење.

После је уследила литија кроз село Баћевац и по први пут после Другог светског рата литија је прошла и кроз село Бождаревац, где је народ са одушевљењем дочекао учеснике крсног хода. Након литије уследило је резање славског колача и трпеза љубави у парохијском дому.

НА ДУХОВЕ ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У САБОРНОМ ХРАМУ Има један рођендан који је веома значајан за спасење рода људског. То је Духовдан – рођендан Цркве Христове, који се слави у 50. дан по Васкрсењу Христовом (отуда Педесетница). На тај дан, Дух Свети је сишао на апостоле у облику огњених језика. Док су апостоли били сабрани на молитви у Јерусалиму, налет силовитог ветра је ушао у кућу и Свети Дух је испунио сваког од њих, дајући им моћ да говоре на свим језицима света и да их разумеју сви људи. Јер, као што у људском телу ништа не бива без душе што је у њему, тако ни у телу Цркве ништа не бива без Духа Светога који је душа Цркве. У ствари, Црква је непрекидни Духовдан, Дух Свети је стално у њој као бескрајна животворна сила. И он непрекидно силази кроз сваку Свету Тајну, кроз сваку свету врлину, кроз свако Богослужење, кроз свако „Господе помилуј“, кроз сваки христочежњиви уздах.

ОКОНЧАНО ШКОЛОВАЊЕ ДЕСЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ (2006-2011) МАТУРАНАТА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ У КРАГУЈЕВЦУТоком седме Недеље по Пасхи (Светих Отаца Првог васељенског сабора) у крагујевачкој Богословији Светог Јована Златоустог одржани су матурски испити за генерацију полазника који су ово богословско училиште уписали школске 2006/2007. године, и то по поново уведеном петоразредном програму.

СЛАВА СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУДругог дана Силаска Светога Духа на апостоле, прослављена је слава Старе Милошеве Цркве у Крагујевцу. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење старешине Светотороијичког храма протојереја Милића Марковића, ректора крагујевачке богословије Св. Јован Златоусти протојереја – ставрофора др Зорана Крстића, Архијерејских намесника крагујевачког и лепеничког протојереја – ставрофора Рајка Стефановића и Сава Арсенијевића, пензионисаног пароха Старе Цркве протојереја – ставрофора Драгослава Степковића, стрешине Саборног храма протојереја – ставрофора Захарија Божовића и стрешине белошевачког храма Св. Великомученика Кнеза српског Лазара протојереја – ставрофора Милована Антонијевића, протојереја – ставрофора Милана Бороте, те гостију: сабраће манастира Саринца јеромонаха Онуфрија и Дионисија и седморице ђакона града Крагујевца.

ИЗЛОЖБА МАКЕТА ПРАВОСЛАВНИХ ХРАМОВА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ “СРЕТЕН МЛАДЕНОВИЋ”Ученици верске наставе, основне школе Сретен Младеновић, у Десимировцу, организовали су поводом завршетка школске године, дана 10. 06. 2011. године, изложбу радова на тему, православни храм. У протекла два месеца, иницирани од стране вероучитеља, ученици млађих разреда, на часовима верске наставе, уз предавано градиво, израђивали су макете цркава, односно, православних храмова.С обзиром да се ради о већим макетама, укључујући и порте, звонике, места за паљење свећа, свако од ученика, имао је простора да утка и свој део идеје, те да активно учествује у методској јединици.

НОВЕ КЊИГЕ - КАЛЕНИЋПЕТОКЊИЖЈЕ – ИЗРАЗ И СВЕДОЧАНСТВО БОЖИЈЕГ ОТКРОВЕЊА

Протојереј ставрофор мр Рајко Стефановић, „Историјат проблема Петкњижја“, Каленић, Крагујевац 2011

Професор Драган Милин (ментор овог рада) истиче у предговору да се у књизи Историјат проблема Петокњижја излаже читава историја питања аутора Петокњижја (да ли је Мојсије написао овај део Старог завета) и објективно процењују поједина гледишта, односно да рад приказује најновије стање у библијској науци по овом врло важном питању. До оваквих резултата аутор је дошао анализирајући ову тему кроз следећа поглавља: Мојсије као писац Петокњижја; Аргументи против Мојсијевог ауторства Петкњижја; Историјат критике Мојсијевог ауторства; Савремене теорије о постанку Петокњижја и Постанак Петокњижја у светлу предања Православне Цркве.

ИМАЈТЕ ЧИСТО СРЦЕ И У ВАС ЋЕ УЋИ ЈЕВАНЂЕЉСКЕ РЕЧИУ седми четвратак по Васкрсу 09. јуна 2011. године када наша Црква слави Светога Терапонта Сардиског, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

Страна 1 од 2