Чланци поређани по датуму: недеља, 23 јануар 2022

Сексуалне (полне) парадигме у Православној цркви

Са Енглеског превео: Драган Поповић[1]

Др Бредли Насиф је православни хришћанин, Американац либанског порекла. Тренутно је професор библијских и теолошких студија на Универзитету Норт Парк у Чикагу. Докторирао је на Универзитету Фордхам код о. Џона Мајендорфа. Члан је Антиохијске православне Цркве.

Г. К. Честертон је једном рекао да никада не треба срушити ограду уколико се не зна зашто је тамо уопште и постављена. У овом чланку ћу покушати да објасним неке од темељних разлога зашто је Црква поставила ограду око својих веровања у вези са природом и сврхом људске полности. Та веровања су сажета у „Прогласу о браку и полности“ Сабора канонских православних епископа Сједињених Америчких Држава:

Православно хришћанско учење о браку и полности, чврсто утемељено на Светом писму, два миленијума црквеног предања и канонском праву, сматра да се тајна брака састоји у заједници мушкарца и жене, и да аутентични брак одражава свето јединство које постоји између Христа и Цркве, као Његове невесте.[2]

СВЕТОСАВСКИ ШАХОВСКИ ТУРНИР У ЛАЗАРЕВЦУ

У недељу, 23. јануара 2022. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, одржан је традиционални светосавски шаховски турнир.

Турнир је по шести оут организовао Шаховски клуб Колубара Лазаревац уз подршку ЦО лазаревачке при храму Светог великомученика Димитрија.

Уснуо у Господу Епископ шабачки Лаврентије

Епископ шабачки Лаврентије (1935-2022)

Епископ Лаврентије (Трифуновић) је рођен на Светог Саву 1935. године у Богоштици код Крупња. У родном месту завршава осмолетку, гимназију у Лозници, а након Богословије Светог Саве у Београду завршава и Православни богословски факултет. Одслужио је војни рок у Скопљу.