Чланци поређани по датуму: август 2007

ImageХрамовни празник Успења Пресвете Богородице у селу Лужницама и ове године прослављен је веома свечано. Мноштво људи сабрало се око своје заштитнице Пресвете Мајке Божије да са својим најмилијима принесе најусрднију молитву оној која се удостојила да у својој утроби понесе Бога Логоса Господа Нашег Исуса Христа. Под Њеним крилом нашли су се сви они који су тог дана дошли да на Светој Литургији одпоју тропар у Њену част и да се помоле пред Њеним топлим и милим мајчинским ликом.

О значају Пресвете Богородице, њеном животу и улози која јој је поверена кроз историју у својој проповеди говорио је парох чумићки отац Милан Томић:

„Кад кажемо мајка онда пре свега мислимо на ону која изнад свих мајки, на ону на коју све мајке треба да се угледају, поготово у данашњем времену када се појам мајчинсто и материнство погрешно тумачи или му се не даје његов прави смисао и значај. Бити мајка значи угледати се на вечни идеал Мајке Божије Пресвете Богородице“.

У септембру месецу навршава се пет година од како се преосвећени владика Јован налази на трону шумадијских епископа. Користимо ову прилику да свом епископу, у име свештенства, монаштва и верног народа епархије шумадијске, као и свих читалаца Каленића, честитамо на том својеврсном јубилеју, који је послужио као повод за овај разговор, вођен 20. августа 2007. године у Крагујевцу.