Чланци поређани по датуму: јул 2007

Грошница КрагујевацБлагодарећи Богу за обилну помоћ коју нам пружа да сачувамо од заборава оно што је одувек красило наш благоверни и мученички српски род, и ове 2007. године, а четврту годину за редом, уприличисмо и отворисмо изложбу ручних радова, везених, тканих плетених... која носи назив „Петровдански вез“.

Уочи Храмовне славе Св. Ап. Петра и Павла, Свету литургију је  служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење крагујевачких свештеника. После  одслужене Св. литургије, отворена је изложба продајног карактера, женских ручних радова. Сав приход је намењен за обнову Св. храма у Грошници.

 

Од Ивандана до Петровдана у Космају

Неменикуће«Дани Милована Видаковића 2007» – књиге под липама манастира Тресије – завршна свечаност у порти неменикућке цркве – преосвећени епископ шумадијски Јован са народом у Неменикућу.

Знаменити српски писац прве половине деветнаестог столећа, Милован Видаковић, рођен у Неменикућу, а преминуо у Пешти, ево пуних дванаест година, именом својим за свако поштовање, окупља велики број становника Космаја, црквене служитеље и великодостојнике, јавне и културне посленике Србије. «Дани Милована Видаковића» временом су постали незаобилазан духовни, културни и уметнички празници двају подкосмајских храмова. Од ове године те свечаности нераскидиво су повезане са програмом «Вековник благодарја», којим се обележава седам столећа од настанка, триста година од обнове и седам деценија од настојања да манастир Тресије постане угледни «Духовник» садашњих и будућих генерација.