Чланци поређани по датуму: среда, 22 октобар 2014

МОНАШЕЊЕ У ДРАЧИУ петак, 17. октобра 2014. године, у манастиру Светог Николаја Мириклијског Чудотворца, у Драчи, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, после вечерње службе коју су служили архимандрит Алексеј игуман манастира Бошњани и протођакон Иван Гашић, уз пратњу чтеца Марка Нешића и појаца-ученика крагујевачке Богословије које је предводио проф. Немања Старовлах,замонашио је у чин мале схиме искушеницу Миланку Јовановић, сестру светониколајевске обитељи , давши јој монашко име Харитина, по Светој Харитини, коју Српска Православна Црква прославља и празнује 18. октобра по новом, 5. октобра по старом календару и која је, по речима Епископа: “Све дала за Христа”.

ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕПре седам деценија Крагујевац и околина су били поприште једног од најкрвавијих злочина у II светском рату. Фашистички војници у знак одмазде у неколико дана стрељали су више хиљада недужних цивила међу којима и један број деце.

Повод за стрељање били су немачки губици у борби са партизанским јединицама 16. октобра на путу Крагујевац - Горњи Милановац. У тој борби Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених војника. Приликом стрељања доследно је примењена драконска одредба из наредбе генерала Франца Бемеа од 10. октобра, у којој се прописује стрељање 100 Срба за једног убијеног и 50 за једног рањеног немачког војника или фолксдојчера. Акција одмазде изведена је 19. октобра у околним селима Маршићу, Илићеву и Грошници, a 20. и 21. октобра у Крагујевцу.