Чланци поређани по датуму: субота, 13 октобар 2018

ХРАМОВНА СЛАВА У БАРОШЕВЦУУ недељу, 14. октобра 2018. године, када наша света Црква прославља успомену на Покров Пресвете Богородице, у месту Барошевцу, надомак Лазаревца, служена је света Литургија поводом храмовне славе. Предстојатељ сабрања био је игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић), а саслуживали су му свештеници Колубарско-посавског намесништва Епархије шумадијске, као и гости из Епархије бачке и Епархије сремске. Благољепију служења допринело је појање Православних Србских појаца. Овогодишње прослављање храмовне славе у Барошевцу протекло је у посебној, свечаној атмосфери, а иначе велика порта била је тесна да прими све вернике који су поред празника похитали да прославе и обнављање храма у свом месту.Радови на обнови барошевачке светиње трајали су годину дана и приведени су крају захваљујући прилозима верног народа и донацијама ЕПС-а и синдиката РБ “Колубара”.

СЛАВА ЦРКВЕ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИ Пресвета Богомајка се данас весели! Разлог за Њену радост је прослава славе јагодинске Богородичине цркве посвећене успомени на чудо у Влахерни константинопољској. Том приликом је Мајка Божија закрилила Цариград својим славним омофором и тако показала своју неизмерну бригу и заштиту за центар Православља. Управо ту заштиту има и град Јагодина.

ХРАМОВНА СЛАВА ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ВРЕОЦИМАУнедељу 14. октобра 2018. године вреочки храм свечано је прославио своју храмовну славу Покров Пресвете Богородице.

Верни народ Вреоца и околине од раних јутарњих сати почео је да пристиже у ову светињу.

Свету литургију служили су протојереј-ставрофор Томислав Марић умировљени парох великоцрљенски, протојереј-ставрофор Недељко Кусмук умировљени парох шопићки, јереј Александар Глишић парох великоцрљенски и ђакон Зоран Степановић.

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ПРОСЛАВЉЕН У ЈАРУШИЦАМА Литургијом у цркви Светог архангела Гаврила прослављен је празник Покрова Пресвете Богородице и друга година постојања Кола српских сестара у парохији јарушичкој.

Мајке сêла парохије јарушичке изабрале су да њих и њихове породице штити својим омофором Светија од свих Светих - Мајка Божија, јер она зна сваку сузу мајчину, сваку бригу за пород свој. Не каже се узалуд да не стоји кућа на земљи, већ на жени. Ако је то тако онда цео свет држи Мајка свих нас - Пресвета Богородица. Она у својим крилима држи сву децу Божију. Знајући све то народ парохије јарушичке изабрао је овај диван празник да се окупи у Цркви Божијој са својим мајкама, женама, сестрама, ћеркама да захвали Мајци Божијој што их закриљује и чува у све дане њиховог живота.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У РЕСНИКУПо 129. пут прослављена је храмовна слава Покров Пресвете Богородице у Реснику. Светом Литургијом началствовао је протојереј Сретко Петковић уз саслуживање протојереја Владимира Ћировића, протонамесника Александра Јовановића, протонамесника Петра Бранковића и јереја Ивице Камберовића.

После прочитаног Јеванђеља, отац Сретко одржао је пригодну беседу о значају Пресвете Богородице у животу хришћана, али и Њеном значају за цело човечанство. Пресвета Богородица, кроз своје смирење и послушност, пример је свима како се постаје живи храм Духа Светога, и највећа међу женама у историји људског рода. Из тог разлога се и Њен лик фрескопише у најсветијем делу храма тј. олтару, у виду оне која шири своје руке и прима све молитвенике у своје наручје.

ПАТРИЈАРХ АНТИОХИЈСКИ ЈОВАН ПОСЕТИО ЦРКВУ РУЖИЦУЊегово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован X посетио је 13. октобра 2018. године цркву Ружицу на Калемегдану.

Патријарха антиохијског г. Јована и његову часну пратњу свечано су дочекали старешина храма проф. др протојереј-ставрофор Владимир Вукашиновић, духовник при храму и главни секретар Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић и братство калемегданске светиње, уз песму ученика Богословије Светог Саве и малишана у народној ношњи који су високог госта послужили, по старом српском обичају, хлебом и сољу.

ПАТРИЈАРХ АНТИОХИЈСКИ ЈОВАН ПОСЕТИО НАРОДНИ МУЗЕЈЊегово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока г. Јoван X посетио је 12. октобра 2018. године, у пратњи Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Народну музеј у Београду.

Високе госте дочекала је управница Народног музеја гђа Бојана Борић Брешковић са сарадницима који су Патријарсима и њиховој часној прањи приказали нову сталну поставку која обухвата огромни хронолошки опсег од далеког палеолита све до уметности 20. века. Посебну пажњу гостима привукле су збирке Антика и Средњи век и Српско сликарство 18. и 19. века.