Чланци поређани по датуму: новембар 2012

ТРИБИНА У ЛАЗАРЕВЦУ – БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ – НАРКОМАНИЈА У организацији Канцеларије за младе градске општине Лазаревац и Саветовалишта за болести зависности, у четвртак, 29. новембра, у сали Центра за културу у Лазаревцу, одржана је радионица на тему: Болести зависности – наркоманија. Учешће у радионици узели су и представници Заједнице за духовну рехабилитацију и ресоцијализацију „Земља живих“ у Брајковцу, Александар Стефановски и Жељко Каса.

АКАДЕМИК ПРОФ. ДР ВЛАДЕТА ЈЕРОТИЋ ГОСТ ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ У МЛАДЕНОВЦУДана 25. новембра 2012. године у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је говорио академик проф. др Владета Јеротић. Ово је била друга трибина у организацији младеновачке Цркве, након што је у првој половини новембра гостовао отац Виталије (Милошевић) духовник манастира Градац. Братство храма, на челу са архијерејским намесником јерејем Жељком Ивковићем, одлучило се на организовање трибина, пошто је постојала велика жеља и потреба верујућих Младеновчана да чују и разговарају са еминентним личностима нашег црквеног живота. Организовање предавања др Јеротића помогла је Градска општина Младеновац и хуманитарна организација “Шумадијско срце”.

ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ ЗА НОВ ПАРОХОЈСКИ ДОМ У СОПОТУУ суботу, 24. новембра 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован освештао је у порти Вазнесењског храма у Сопоту, темеље за нов парохијски дом. Градња будућег парохијског дома, благословом Епископа шумадијског Господина Јована, почиње наредних дана, а радови ће се изводити по пројекту архитекте господина др Божидара Милосављевића из Сопота, по коме је предвиђено да нови објекат има око 400 квадратних метара корисног простора са три стамбене јединице и подрумским просторијама.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ ЋЕЛИЈАМА КОД ЛАЈКОВЦАУ недељу 25. новембра 2012. поводом деведесетосме годишњице завршетка битке на Враче-брду којом је окончана Колубарска битка, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама код Лајковца. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник Колубарско-посавски, Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор, парох петчански Војислав Одавић, протојереј и гост из браничевске епархије јеромонах Петар (Богдановић) из манастира Заова.

ОСВЕЋЕЊИ КРСТОВИ И ЗВОНО ЗА ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА У КОМАРАНУУ недељу 25. новембра, када Црква прославља Светог Јована Милостивог, Св. Нила Синајског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства Архијерејског намесништва левачког, освештао је крстове и звоно за нови храм у селу Комарану код Рековца. У препуном храму Владика Јован се обратио верном народу, честитајући им овај дан радости: “Данас ваш храм добија своју круну, добија своје обележје, а то је знак крста Господњег... нека ово звоно које смо осветили увек звони на радост и нека вас позива на службу Божију, али знајте да ово звоно има два тона, тон радости када се сабирате и окупљате на молитву, али да има и тон жалости када не будете учестовали у Светим Богослужењима. Хвала свима вама који сте дали своје прилоге за набавку ових крстова и нека би Господ дао да овај храм што пре завршимо и осветимо”.

Прослављен Свети Јован Златоусти, патрон крагујевачке БогословијеВЕЛИЧАЊЕ СПАСАВАЈУЋЕ НАУКЕ ЗЛАТОУСТОВЕ

Празновање Светог Јована Златоустог у крагујевачкој Богословије започело је у недељу (25. новембра), дан уочи празника, када су се ученици, наставници и гости у школском храму окупили око свог духовног оца – Његовог преосвештенства Господина Јована, епископа шумадијског, који је служио празнично бденије. За ову прилику наставник црквеног појања у Богословији Немања Старовлах превео је целу Златоустову службу на савремени српски језик, што је ово богослужење учинило још узвишенијим, јер су учесници непосредније доживели сву лепоту црквених песама које тако речито осликавају личност Светог Јована Златоустог, као, на пример, у следећим стиховима: „Земаљски анђео и небески човек, ластавица благоглаголива и многогласна, ризница врлина, камен неломиви, узор верних, мученицима подобни, који је једнаке части са анђелима, једнакога значаја са апостолима... “

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ НИКОЉУНа дан светог мученика Мине и светог краља Стефана Дечанског, 24./11. новембра 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Никољу.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Милан Савић и ђакони Епархије шумадијске.

Литургијска молитва праћена је слаткопјенијем сестринства ове свете обитељи заједно са диригентом хора Опленац, Маријом Ракоњац.

ПАЗИМО НА ВРЕМЕ И ИСПУЊАВАЈМО ВРЕМЕ БОГОМУ петак двадесет пети по Духовима Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

ПОКАЈАЊЕ ПРЕД ЛИЦЕМ БОГОЧОВЕКАУ четвртак по Аранђеловдану 22. Новембра, Епископ шумадијски Г. Јован служио је литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу, уз саслужење братства овога светога храма.

САБОР СВ. АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ среду 21. новембра, када Црква Христова прославља св. Архангела Михаила и све небеске Силе Бестелесне, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Дом Божији био је испуњен верницима који славе св. Архангела Михаила као крсну славу, али и онима који не славећи ипак прослављају Бога и свете Његове. У петропавловској цркви је пракса, од њене изградње 2005. године, да славари свих слава присуствују светој Литургији и саборно прославе свога заштитника, а тек после службе Божије бива резање колача.

КРШТЕЊЕ У КОВАЧЕВЦУУ недељу 18. новембра 2012. године, када наша света црква молитвено прославља свете преподобномученике Галактиона и Епистима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у поподневним часовима у храму светог оца Николаја у селу Ковачевац надомак Младеновца, крстио је малу Љубицу, ћерку председника општине Младеновац г. Дејана Чокића и супруге Оливере.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је са неверицом и огорчењем примио вест да је жалбено веће Међународног кривичног суда за бившу Југославију, под председавањем судије Теодора Мерона, донело ослобађајућу пресуду хашким оптуженицима Анти Готовини и Младену Маркачу, којима се судило за злочине против човечности и кршење законâ и обичајâ ратовања од јула до септембра 1995. године, тиме што су учествовали у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био трајно и присилно уклањање српског цивилног становништва из Крајине.

Овом срамном пресудом хашки суд је коначно разобличио сâм себе и још једном показао да је у питању политички суд коме је најмање стало до правде и до права.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ 24. недељу по Духовима, 18. новембра, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијом је началствовао првојерарх Епархије шумадијске Његово Преосвештенство Господин Јован уз саслужење братства Саборног храма. У препуном храму, верни народ се сабрао на заједничкој молитви - Литургији, где се на најдивотнији и најчудеснији начин спајају небо и земља, где се уз молитвену симфонију приноси најсветија бескрвна жртва којом се прославља Бог у Тројици.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДАРОСАВИ КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ суботу 17. новембра 2012. године, када Црква прославља преподобног Јоаникија Великог и св. свештеномученика Никандара, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. Симона монаха у Даросави, надомак Аранђеловца.

ОБНОВЉЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА – ЂУРЂИЦ, КРСНО ИМЕ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ШУМАДИЈСКОГБРАТСКА ПОСЕТА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА НА ДАН КРСНЕ СЛАВЕ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА

У петак, 16-ог новембра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован прославио је своју Крсну славу, празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија – Ђурђиц.

ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВЦУДана 15. новембра 2012. године, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, црквена општина младеновачка организовала је духовну трибину на тему “Однос подвига и Литургије (Причешћа) у православној теологији”.

Гост овог предавања био је отац Виталије, духовник манастира Градац.

МУДРОСТ БЕЗ ДОБРОТЕ ВОДИ У ЗЛО, А БЕЗАЗЛЕНОСТ У ГЛУПОСТУ четвртак 15. новембра, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Страна 1 од 2