Чланци поређани по датуму: четвртак, 12 јануар 2012

ШКОЛА ИКОНОПИСА ПРИ ДУХОВНОМ ЦЕНТРУ СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОСУСТИ ПРЕДСТАВИЛА СВОЈЕ РАДОВЕ СЈАЈНОМ ИЗЛОЖБОМ Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована 2. новембра 2010. године основана је у оквиру Духовно образовног центра Свети Јован Златоусти у Крагујевцу Школа иконописа. Школу водe дипломирани сликар живописа – иконописац Екатерина Кудрјавцева – Милетић и дипломирани фрескописац Миљан Милетић. Школа је основана са циљем да се полазници упознају са средњевековном традицијом црквене уметности и да кроз практични и теоретски рад сваки полазник може да открије тајне иконописа и да упозна православну веру у њеној литургијској димензији која представља темељ и оквир целокупне хришћанске уметности.

ИДЕНТИТЕТ ЦРКВЕПравославна Црква постоји и живи унутар историје те пролази кроз њу без губљења свог идентитета. Ово је врло важан аспект Цркве, који при том није напред осигуран. С обзиром да смо сведоци да су неке хришћанске цркве живот у историји започеле истинским идентитетом, а завршиле тако што су промениле свој идентитет, те се с правом питамо да ли су уопште цркве или не, питање идентитета Цркве очигледно захтева велику опрезност.

И за нас православне ово је опомена коју треба да узмемо са озбиљношћу. Јер, чињеница је да у свеукупној нашој активности, која чини да понекад осећамо самозадовољство, постоји и за нас велика опасност да одступимо од идентитета Цркве, те да више у суштини не будемо Црква, већ нешто друго, то јест једно другачије тело.

Александар Шмеман ЕВХАРИСТИЈСКО БОГОСЛОВЉЕУ издању Богословског друштва ОТАЧНИК објављена је књига Александра Шмемана ЕВХАРИСТИЈСКО БОГОСЛОВЉЕ. Зборник је приредио Лазар Нешић.

Уколико постоји личност, чије је целокупно богословско стваралаштво и читав живот обележен Евхаристијом Цркве, онда то засигурно јесте блажени отац Александар Шмеман. Управо из тог разлога, наслов зборника Евхаристијско богословље, који потиче од приређивача, на најбољи начин изражава централну мисао коју овде сакупљени чланци и студије експлицитно изражавају: Евхаристија јесте центар, смисао и само биће живота Цркве, хришћана и живота целокупног створеног света.