Чланци поређани по датуму: новембар 2013

НА ТРАГУ ЗЛАТОУСТОВОГ УЧЕЊАСлава Богословије у Крагујевцу

Сви богослужбени и остали свечарски догађаји, који су се у Богословији Светог Јована Златоустога одигравали током дана када је прослављан патрон и заштитник ове школе, имали су за циљ да се спасоносна наука Златоустова актуелизује, односно да са садржајем богословља овог светитеља буду на што очигледнији начин упознати полазници Богословије и многобројни гости. Централни догађаји била су богослужења која је предводио Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, и то свечано празнично бденије 25. новембра, Литургије на сам дан славе и сутрадан, 27. новембра, када је служен и парастос упокојеним ктиторима училишта.

АРАНЂЕЛОВДАН У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУВелики празник Цркве Божије, Сабор св. Архангела Михаила, прослављен је и ове године веома свечано у храму св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање братства овога храма.

Сабраном народу и бројним славарима који су Литургијом отпочели прослављање свога заштитника, Архангела Михаила, владика Јован је честитао празник и пожелео срећну и Богом благословену крсну славу. Владика је у беседи истакао значај и улогу небеских Сила Бестелесних у животу Цркве, али и свакога човека који на крштењу добија свога анђела чувара, који бди над нама целога живота.

ЖИВА РЕЧ О ЗНАЧАЈНИМ ЦРКВЕНИМ ГОДИШЊИЦАМАСкупом у Владичанском двору у Крагујевцу, клир и верници Шумадијске епархије обележили су значајне црквене годишњице – хиљадуседамстогодишњицу доношења Миланског едикта и тридесет пет година од оснивања издавачке куће ове епархије и њеног часописа који су добили име по манастиру Каленићу. Посећеност је била врло запажена, дошли су свештеници и монаси из готово свих парохија и манастира, а и житељи Крагујевца показали су заинтересованост за ове теме.

ВЛАДИКА У ЋЕЛИЈАМАУ среду, 20. новембра 2013. године, када Црква Божија прославља света 33 мученика у Мелитини и преподобног Лазара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Ћелијама у храму манастира Светог великомученика Георгија и рукоположио у ђаконски чин, сабрата овог манастира, монаха Филотеја (Јовановића).

Епископу је саслуживало свештенство Колубарско – посавског намесништва. На крају Литургије одслужен је помен војницима пострадалим у Колубарској битки и свим српским војницима пострадалим у одбрани своје земље и свог народа од Косовске битке до данашњих дана.

МИЛАНСКИ ЕДИКТ – ЛИЧНО И ОПШТЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕВладан Костадиновић, професор Богословије

Излагање на скупу у Владичанском двору у Крагујевцу 19. новембра 2013. године посвећеном обележавању хиљадуседамстогодишњице доношења Миланског едикта

Година прославања јубилеја доношења Миланског едикта је готово за нама и тешко је додати нешто ново, до сада већ не споменуто. Но, како ми је указана част да отворим овај скуп посвећен прослави овог јубилеја тридесет петој годишњици издавачке куће наше епархије, покушаћу да осветлим одређене аспекте сценографије времена у којем је едикт настао, а у светлу личног и општег преображења.

ЛИТУРГИЈА У РУДОВЦИМАУ недељу, 17. новембра 2013. године, када Црква прославља преподобног Јоаникија Великог и свештеномученика Никандара, Његово Преосвештенство Г. Г. Јован, Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег, у Рудовцима. Епископу је саслуживало свештенство колубарско-посавског намесништва и гост из Епархије жичке, Небојша Дабић, јереј. Чланови хора “Свети Димитрије“ из Лазаревца и овога пута старали су се за благољепије литургијског сабрања.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУУ недељу 20 по Духовима, 10. новембра 2013. године, на дан прослављања светог мученика Терентија и Св. Арсенија Сремца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Вазнесењском храму у Сопоту. Епископу су саслуживали: протојереји-ставрофори Радич Радичевић, Саво Арсенијевић, Драги Вешковац и Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник космајски, протојереј Маринко Радмило, протонамесник Милинко Тимотијевић и ђакони Небојша Јаковљевић и Филип Јовановић.

КРАЉЕВАЧКА КАСАРНА “РИБНИЦА”У краљевачкој касарни “Рибница” данас је епископ шумадијски Јован, уз саслужење главног војног свештеника Војске Србије оца Слађана Влајића, војног свештеника у Другој бригади копнене војске оца Стевана Стевановића и свештенства из Епархије жичке, освештао богослужбени простор Друге бригаде Копнене војске, који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.

ОБНОВЉЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА – ЂУРЂИЦ, КРСНО ИМЕ ВЛАДИКЕ ЈОВАНА ШУМАДИЈСКОГ У суботу, 16-ог новембра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован прославио је своју Крсну славу, празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија – Ђурђиц. На навечерје празника, по одслуженом богослужењу, у епископској резиденцији надлежни парох о. Срећко Зечевић осветио је славску водицу.

Честитајући славу Владики, о. Срећко је рекао: Преосвећени Владико! Једна од најмудријих жена у роду српском, Исидора од рода Секулића, у једној својој молитви између осталог каже: Исусе добри, скини знак мога недостојанства међу ближњима, сродиме са сваким, дај ми завичај свугде, пресеци сложене и теретне односе моје међу људима. Исидора чудесна, та монахиња српског слова и књижевности, без монашке ризе на себи, као да је речи ове молитве кројила баш по мери оног крста Христовог којег Епископ носи на свом рамену и проноси га кроз све стазе у свом архипастирствовању. Нека Вам Господ, вечни дародавац свих добара, молитвама Светог Георгија, тог чудесног витеза вере Христове све ово подари. Остало је Господ већ наменио. Нека Вам је Преосвећени Владико, срећна Крсна Слава, на многаја љета!

Јесењи циклус културних догађања у организацији Духовног центра Богословије "Свети Јован Златоусти" завршава се у понедељак, 18. новембра, предавањем под називом "Смисао иконе у савременом свету".

Предавачи су Јекатарина Кудрјавцева Милетић, дипломирани иконописац која при Духовном центру води Школу иконописа и теолог Драган Степковић, вероучитељ и професор у Богословији Свети Јован Златоусти.

Предавање почиње у 19 сати, а одржава се у свечаној сали Богословије у згради будуће фискултурне сале.

Добро дошли!

КТИТОРСКА СЛАВА У АРИЉУУ понедељак 11. новембра Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски и Администратор Епархије Жичке Господин Јован служио је Вечерње Богослужење са петохлебницом у храму Светог Ахилија у Ариљу уочи ктиторске славе храма Преподобног Монаха Теоктиста (краља Драгутина).

У 19 часова Преосвећени Владика је у Галерији Народне Библиотеке Ариље присуствовао отварању изложбе графика „Константин“ аутора Вељка Михајловића. А по отварању изложбе посетио је храм Светог краља Драгутина (монаха Теоктиста) у селу Гривска који је у изградњи.

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА У АКТИВНОЈ БОРБИ ПРОТИВ НАРКОМАНИЈЕДана 14. новембра 2013. год, када наша Црква слави Свете бесребренике Козму и Дамјана у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора жичког господина Јована, организована је Духовна трибина на којој су говорили чланови заједнице „Земља живих“ у Брајковцу код Лазаревца ‒ протојереј-ставрофор Александар Новаковић, који је на челу заједнице у Брајковцу, монах Јосиф из манастира Светог Георгија, Ћелије код Лазаревца, који је годинама укључен у овај пројекат и штићеници заједнице: Срђан Репић (36 година) и Вук Маркићевић (17 година). Ово је била друга овогодишња трибина у организацији младеновачке Цркве, након што је пре неколико недеља гостовао академик Матија Бећковић.

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА БУДУЋЕГ ХРАМА У СЕЛУ ВЕЛЕРЕЧ КОД ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦАДана 1. новембра 2013. године у поподневним часовима освештан је темељ за нови храм у селу Велереч код Горњег Милановца.

Темељ је осветио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор жичке епархије Господин Јован уз саслужење: архијерејског намесника таковског протојереја-ставрофора Аранђела Даниловића, архијерејског намесника качерског протојереја Светолика Марковића, настојатеља манастира Савинац јеромонаха Партенија (Дачића), стерешине цркве у Г. Милановцу протонамесника Драгана Ђорема и присутних свештеника из града и околине.

ШУМАДИЈА У СЛАВУ И ЧАСТ СВЕТОГ НИКОЛАЈА ЖИЧКОГЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован освештао је 9. новембра 2013. године новоподигнути парклис Светог Николаја Охридског и Жичког у манастиру Успења Пресвете Богородице у Денковцу.

Параклис је подигнут над гробом ктиторке манастира властелинке Деспине у средњевековним темељима првобитног манастира. Њене свете мошти почивају у главном манастирском храму. Новоподигнута капела је прва богомоља посвећена новопросијавшем српском светитељу, Светом Николају Охридском и Жичком, подигнута у Шумадији.

ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУНаша помесна Црква, прославила је 8. новембра 2013. године, празник Св. великомученика Димитрија Мироточивог - светитеља који је својом мученичком смрћу посведочио веру у Христа и неустрашивог војника Христовог.

Празнично бденије служили су: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Радомир Ракић, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протонамесник Александар Борота и јереј Александар Ресимић, и ђакони: Александар Сенић и Иван Антонијевић. Појањем за певницом зналачки је руководио наш брат Немања Старовлах.

АКЦИЈА “22. ОКТОБАР”Другу годину за редом, ученици верске наставе Средње музичке школе “Др Милоје Милојевић” из Крагујевца, са својим вероучитељем Предрагом Обровићем, организују и изводе акцију “22. Октобар”.

Након тужног, за Крагујевац и Шумадију, 21. октобра, долази 22. октобар прожет живом децом, живим осмесима на њиховим лицима и живом врлином од њих испољеном.

Врлински карактер ове акције и присуство младих људи као њеног централног покретача и реализатора, наметнуло је симболично име акције – “22. Октобар”.

ЦЕЛОВЕЧЕРЊИ КОНЦЕРТ ЦРКВЕНОГ ХОРА "СВЕТИ ДИМИТРИЈЕ"У Лазаревцу, 08. новембра 2013. године, на дан храмовне славе, светог великомученика Димитрија Солунског, одржан је целовечерњи концерт црквеног хора „Свети Димитрије“.

„Певам Богу, певам роду, певам љубави“, слоган је под којим је црквени хор „Свети Димитрије“, пред препуном салом лазаревачког Центра за културу, обележио десет година постојања и рада. Овај хор већ пуну деценију стара се за благољепије и торжественост литургијских сабрања у храму св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу, али и у храмовима широм нашег намесништва.

ПРОСЛАВА 150 ГОДИНА ВРБИЧКЕ ЦРКВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУДеветнаесте недеље по Духовима, 3. новембра 2013. године, свечано је прослављено 150 година од подизања цркве Св. архангела Гаврила у Аранђеловцу – познатије као Врбичке цркве. Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован уз саслуживање 12 свештенике и два ђакона Епархије шумадијске, као и протојереја- ставрофора Слободана Милуновића из Минхена и Градимира Милојевића из Варварина.

Страна 1 од 2