Чланци поређани по датуму: понедељак, 20 септембар 2010

СЛАВА КАПЕЛЕ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА МАНАСТИРА БЛАГОВЕШТЕЊА РУДНИЧКОГНа празник чуда Светог Архангела Михаила, 19. 09. 2010. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у капели манастира Благовештење уз саслуживање више свештеника и пререзао колач поводом славе манастирске капеле. Честити и побожни народ Рудничког краја заједно са пријатељима манастира из свих крајева Шумадије, дошао је да се помоли у овој великој светињи, која је током првог и другог српског устанка, почетком XIX века, играла веома важну улогу.

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У САБАНТИ КОД КРАГУЈЕВЦАЕпископ шумадијски Г. Јован је благоизволео да у суботу 18. септембра 2010. године у селу Сабанта надомак Крагујевца освешта храм Преображења Господњег, који је подигнут, пре тачно 100 година. Историја храма у Сабанти почевши од његове градње па све до његовог коначног освећења, проткана је занимљивим догађајима који су мање или више утицали да се освећење ове велелепне светиње одложи. Почеци датирају још од времена проте Гвоздена Илића који је као парох сабаначки започео градњу овога светога храма са мештанима Сабанте, доласком на ову парохију 1885. године. Након вишедеценијске градње, прота Гвозден је своју свештеничку службу у Цркви Божијој крунисао завршетком радова и заказивањем освећења храма за 1910. годину.

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА У ХРАМУ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА КОСОВСКОГ У БЕЛОШЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је 15. септембра 2010. године, Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Лазара Косовског у Белошевцу. У току Литургије произносене се прозбе за оне који се уче и за оне који их уче, да Преблаги Господ благодаћу Духа Светога помогне ђацима и њиховим наставницима да успешно заврше школску годину. Света Архијерејска Литургија завршена је Чином Призива Светог Духа. Лепо је било видети препуну Цркву и децу која учествују, причешћујући се Телом и Крвљу.

СОКОЛСКИ СЛЕТ ИСПРЕД ХРАМА СВЕТОГ САВЕСа благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Савез српских сокола који је под покровитељством Њ.К.В. престолонаследника Александра организовао је први послератни Соколски слет.

Подршку слету пружили су парохија при храму Светог Саве, Секретаријат за образовање Града Београда, Општина Врачар и Град Крагујевац.

Скупу су се обратили изасланик престолонаследника Александра, Драгољуб Ацовић и старешина Соколског савеза Јевђа А. Јевђевић који је соколским поздравом Здраво отворио слет.