Чланци поређани по датуму: недеља, 07 јун 2020

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ – ПЕДЕСЕТНИЦА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ суботу 6. јуна 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у Саборном храму у Крагујевцу са свештенством Саборног храма, служио је свечано бденије уочи празника Силаска Светог Духа на апостоле.

СЛАВА У КОРИЋАНИМАУ недељу, 7. јуна 2020. године, на празник Силаска Светог Духа на апостоле, Црквена општина корићанска је прославила своју храмовну славу. Свету Литургију су служили свештеници овог храма: старешина храма протојереј-ставрофор Милорад Тимотијевић и протонамесник Дејан Марјановић, док су за певницом били теолози и вероучитељи ове парохије.

ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГА ДУХА НА АПОСТОЛЕ У ХРАМУ СВЕТИХ БЕСРЕБРЕНИКА КОЗМЕ И ДАМЈАНА У ЗАГОРИЦИУ недељу 7. јуна 2020. године у храму Светих бесребреника, лекара и чудотвораца Козме и Дамјана у Загорици, прослављен је празник Духова, Силаска Светог Духа на Апостоле, празник који представља рођендан хришћанске Цркве, а празнује се 50-ти дан после Васкрса, отуда и назив Педесетница – (грч. Πεντηκοστή).

МЛАДЕНОВАЦ ПО 127. ПУТ ПРОСЛАВИО ГРАДСКУ СЛАВУПразник Силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичиндан, прослављен је свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице дана 7. јуна 2020. године. Овај велики празник представља најдуговечнију традицију у поткосмајској вароши и изузев у периоду богоборачког антитеизма обележаван је литијским обиласком записа у самом граду. Евхаристијском сабрању началствовао је јереј Ненад Марковић уз саслужење умировљеног пароха младеновачког протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, Архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића и ђакона Небојше Поповића. Литургији је присуствовао многобројни благочестиви народ, који је приступио Светој Чаши.

ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У ЈАГОДИНИ – ГРАДСКА ЛИТИЈАУ недељу 7. јуна 2020. године, када наша Црква прославља Силазак Светога Духа на апостоле, у свим јагодинским храмовима је служена Света Литургија, а затим је градским улицима прошла литија на чијем челу је била икона Пресвете Богородице Тројеручице, а коју је недавно храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини приложио господин Слободан Симић.

ПРОСЛАВА ПЕДЕСЕТНИЦЕ У ЛАЗАРЕВЦУИ ове, 2020. године, празник Духова – Педесетнице, слава града Лазаревца, прослављен је свечано, Сабрањем у храму Светог великомученика Димитрија, а потом и Литијом улицама нашег града.

Светом Литургијом началствовао је протонамесник Владимир Стојковић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Томислава Марића, протојереја Небојше Леке и ђакона Николе Урошевића. Благољепију и свечаности службе допринело је појање хора “Свети Димитрије” из Лазаревца.

ПРАЗНИК ДУХОВИ ПРОСЛАВЉЕН У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИСмедеревска Паланка свечано прославља празник Силаска Светог Духа на апостоле.

Празновање је као и сваке године започело служењем свете Литургије у парохијским храмовима после чега је уследило вечерње богослужење са коленоприклоним молитвама, а потом је свештенство са својим народом из својих храмова кренуло у свечану литију градским улицама све до зграде општине, где нас је дочекао председник општине господин Никола Вучен са својим сарадницима и припремљеним славским знамењем.