Чланци поређани по датуму: субота, 21 април 2018

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ВИНЧИУ недељу, 22. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светих жена мироносица у Винчи крај Тополе и заједно са свештенством, монаштвом и верним народом прославио храмовну славу овог благородног шумадијског села. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесници: Остоја Пешић, Александар Петровић, Слободан Радивојевић, Дејан Динић и Никола Илић, као и ђакони Милош Павић и Урош Костић.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКОГ КРАЈА У недељу 22. априла 2018. године након молитве за путнике у храму Светог Георгија у Шумарицама, парохијани, благословом нашег владике Јована, а предвођени својим свештеником Срђаном Тешићем, кренули су на поклоничко путовање светињама Браничевског краја.

У манастиру Горњаку посвећеном Ваведењу Пресвете Богородице дочекала нас је игуманија манастира мати Вероника. Манастир је прислоњен на Хомољску стену, а над њим је мала пећина – испосница где се подвизавао Преподобни Григорије Горњачки. Мати Вероника нам је испричала предање по коме је манастир 1378. године подигао кнез Лазар као своју задужбину. Предање каже да је кнез ловећи по околним планинама угледао у шуми испосника Светог Григорија. Довикујући се над хучном Млавом, Григорије је узвикнуо: “Ћути Млаво, ти се следи да са царем реч беседим!” И од тог тренутка верује се да Млава у том делу тихо тече. Поклонили смо се моштима Светог Григорија и благословом игуманије учествовали смо на литургији.