Чланци поређани по датуму: фебруар 2014

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЛАДЕНОВЦУУ недељу 23. фебруара 2013. године, када наша Црква прославља и празнује Светог свештеномученика Харалампија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу. Црква је била мала да прими све вернике, који су дошли да дочекају свог Владику. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, Архијерејски намесник пожешки протојереј-ставрофор Дмитар Луковић, пензионисани свештеник протојереј-стварофор Драгољуб Ракић, парох рабровачки протонамесник Владан Јовановић, парох 3. међулушки јереј Петар Лесковац, парох 2. рајковачки јереј Марко Стевановић, као и ђакони – Иван Гашић и Марко Јефтић.

У уторак 18. фебруара, када наша црква слави Свету мученицу Агатију, Свету мученицу Теодулу, Светог Полиевкта патријарха цариградског, Светог Теодосија епископа Черњиговског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Великомученика Пантелејмона у Станову.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У СИРОГОЈНУУ четвртак, 20. фебруара 2014. године, када наша Црква прославља Светог Партенија Лампсакијског, Светог Теодора Комоговинског и Преподобног Луку Јеладског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жичке Епархије Г. Јован, је осветио крстове за обновљени храм Светога Киријака Отшелника у Никојевићима, затим је одслужио Свету Литургију у храму Светих Апостола Петра и Павла у Сирогојну.

ЛИТУРГИЈА У ДРАЧИ И ГОДИШЊИ ПАРАСТОС МОНАХИЊИ МАРИНИНа дан Светог Фотија Цариградског и Светог Вукола Смирнског, 19. фебруара 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Драчи.

Након прочитаног Јеванђеља Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ПОЖЕГИНова пожешка црква Света три јерарха прославила је 12. фебруара 2014. године своју храмовну славу.

Прослављање ова три светила цркве: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, почело је у 8 часова литургијским сабрањем, које је предводио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован уз саслузење 18 свештеника и 3 ђакона. Као драги гости, присуствовало је и монаштво манастира Вазнесења, Никоља и Успења.

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ЛАЗАРА КОСОВСКОГ У БЕЛОШЕВЦУУ недељу, 16. фебруара, када наша Црква прославља Светог Симеона и Ану, ученици ОШ “Драгиша Луковић Шпанац” су заједно са својим вероучитељем узели учешћа у Светој Литургији у храму Светог великомученика Лазара Косовског у Белошевцу коју је служио протојереј-ставрофор Милован Антонијевић.

ПОСЕТА ХРАМУ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЂУРИСЕЛУУ петак, 14. фебруара, када наша Црква прославља Светог мученика Трифуна, ученици нижих разреда ОШ “Милоје Симовић” из Драгобраће су у пратњи својих разредних старешина, директора школе и вероучитеља посетили храм Вазнесења Господњег у Ђуриселу.

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕСретење Господње – овај велики празник Цркве Христове, који је и дан државности Републике Србије, свечано је прослављен и ове 2014. године у историјском Орашцу, одакле је пре двеста десет година почело востајање српског народа и стварање српске државности.

Сретењска прослава је отпочела Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање свештенства Епархије шумадијске. Служби божијој присуствовао је и Престолонаследник Александар II Карађорђевић са супругом Катарином, Г. Владимир Божовић, државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије, председник Општине Аранђеловац Г. Бојан Радовић, као и мноштво народа.

ДАН РАДОСТИХрам Светог кнеза Лазара Косовског у Матарушкој Бањи, свечано је прославио празник Светих бесребреника Кира и Јована.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован, уз саслужење великог броја свештенства и монаштва жичке епархије.

ЛИТУРГИЈСКИ КРШТЕЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУУ уторак 11. фебруара, на дан преноса моштију св. Игњатија Богоносца, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Пуноћа Архијерејског свештенослужења била је улепшана и св. тајном крштења, обављеном у склопу свете Евхаристије.

Црква Божија од данас је богатија за два новопросвећена члана, крштених рукама Владике шумадијског Г. Јована. У ризу светлују обучени су Јаков, син пароха јеловичког јереја Дејана и Јасмине Тодоровић, и Лука син ђакона Милоша и Мирјане Мијатовић.

ПОЧЕТАК ШКОЛЕ ИКОНОПИСА У ЛАЗАРЕВЦУУ петак, 14. фебруара 2014. године, после празничног бденија пред празник Сретења Господњег, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, са бладословом Епископа шумадијског и администратора жичког Господина Јована, почела је са радом школа иконописа.

Заинтересоване, који су се окупили у великом броју, поздравио је у име ЦО лазаревачке свештеник Влада Димитријевић. Не случајно почетак ове школе смештен је пред празник Сретења Господњег. Указујући на ову симболику свештеник Влада Димитријевић пожелео је свима да откривање тајни и умећа иконописа буде прилика за један нови и другачији сусрет и сретање са Богом. Полазницима школе пожелео је пуно успеха у даљем раду и подсетио их да је неговање талената које нам је Господ подарио наша обавеза и одговорност.

КОМПАНИЈА “DM DROGERIE MARKT” ПРУЖИЛА ПОДРШКУ ХУМАНИТАРНОЈ АКЦИЈИ ЦО АЕРОДРОМСКЕНа позив ЦО Аеродромске, да се придружи хуманитарној акцији за децу из Центра за развој услуга социјалне заштите – кнегиња Љубица, компанија “DM drogerie markt” се одазвала и на хришћански начин одговорила.

СВЕТИ МУЧЕНИК ТРИФУНСвети Трифун је рођен у селу Кампсади у Фригији, родитељи су му били сиромашни. И још од самог детињства на њему је била велика благодат Божја, те је имао дар да исцељује болесне, и да изгони зле духове. У то време владара Римског царства био је цар Гордијан III, чија је ћерка Гордијана напрасно полудела. Сви лекари у царству нису могли да је излече. Тада зли дух из девојке проговори и рече да њега нико не може истерати, осим, угодника Божјег, Трифуна.

Цар нареди да се на двор доведу сви људи из царства који су се звали Трифун. Правог Трифуна су довели у Рим где је исцелио цареву ћерку. Цар му подари многе дарове, које Трифун при повратку раздели сиромасима. У свом селу продужи овај свети младић да чува гуске и моли се Богу. Када се зацари христоборни Декије Трајан, у великим прогонима које тада нареди цар и свети Трифун би мучен за Христа. Но, он поднесе сва мучења с радошћу великом, говорећи: "О кад бих се могао удостојити, да огњем и мукама скончам за име Исуса Христа Господа и Бога мога!" Све муке ништа му не нашкодише, и мучитељи га посекоше мачем. Пред смрт Трифун се помоли Богу и предаде душу своју Творцу своме 250. године.

ЛИТУРГИЈСКО СЛАВЉЕ У МАНАСТИРУ ЈОШАНИЦИУ недељу, 02. фебруара, на дан када Света Црква прославља преподобног и богоносног ова нашег Евтимија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор епархије жичке Г. Јован служио је Св. Архијерејску Литургију у храму манастира Св. Николаја Мирликијског – Јошаница код Јагодине; поводом имендана игумана ове Св. обитељи – архимандрита Евтимија.
Без обзира на хладно време и јак ветар мноштво верујућег народа са свих страна сабрало се у овом манастиру да дочека свог вољеног Владику и да са њим подели радост евхаријстијске чаше и празника.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕУ понедељак 10. фебруара, када наша Света Црква прославља преподобног Јефрема Сирина и преподобног Исака Сирина, Његово Преосвештенство епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Св. Саве у Крагујевцу. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј-ставрофор Милан Борота и јереј Бранислав Матић, уз саслужење ђакона Милоша Ђурућ.

ОСВЕЋЕЊЕ ПРИДВОРНЕ КАПЕЛЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРОРОКА, ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉАГосподе који владаш, Боже и Спаситељу наш, узданицо свих крајева земље, услиши нас грешне који ти се молимо и пошаљи свог Пресветог и Свемоћног Духа коме се клањамо и освети овај храм. Испуни га вечном светлошћу. Изабери за стан своје славе...

Овим речима из молитве којим се храм освећује, освећено је још једно станиште Духа Светог Животворног. Пропевао је још један олтар саздан у славу Бога Живог. Тиме је духовна вертикала која везује земљу са небом, човека са Творцем својим, обогаћена са још једном нити која неће овешчати, нити ће се покидати до конца времена. Град на Лепеници постао је богатији тако за још једно светилиште.

ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ У БАЈИНОЈ БАШТИУ суботу, 01. 02. 2014. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Господин Јован извршио је чин освећења темеља цркве посвећене Светом Сави, у Бајиној Башти.

Чину освећења је присуствовао велики број верника. Након освећења, Владика се очинском љубављу присутном народу обратио пригодном беседом. Владика Јован је посебно нагласио колики је благослов за људе који живе у Бајиној Башти да баш они, баш ова генерација људи подиже храм. То је нарочит благослов који није дат свакој генерацији.

ЦРКВА У ГРОШНИЦИ ПРОЛСАВИЛА ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВАУ петак 07. фебруара 2014. године, Црква Божија у Грошници, прославила је своју храмовну славу, Светог Григорија Богослова, Архијерејском литургијом, којој је началствовао Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење свештенства Епархије шумадијске те госта из Нишке епархије, јереја Милана Ракића.

У четвртак 06. фебруара 2014. године, када Црква прославља Свету Ксенију Римљанку, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Страна 1 од 2