Чланци поређани по датуму: субота, 20 октобар 2018

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕ Дана 21. октобра 2018. године, када света Црква прославља преподобну Пелагију и преподобну Таису, када се сећа светих Отаца Седмог Васељенског Сабора и жртве Новомученика Крагујевачких у цркви Светог великомученика Георгија у насељу Шумарице, верни народ се сада већ традиционално сакупио у огромном броју да прослави свога Творца и измоли од Њега телесно и духовно здравље кроз Свету Тајну Јелеосвећења. Сећајући се речи апостола, црквене старешине су се сакупиле и читајући молитве помазивале уљем у име Господње. Кроз поредак Свете Тајне опоменули смо се укрепљујућих речи Јеванђеља, те вечне Истине којом сваки честити хришћанин тежи да живи!

22. ДУХОВНА ТРИБИНА У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИДана 21. октобра 2018. год. у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, организована је Духовна трибина на којој је глумац Небојша Дугалић говорио на тему односа савремене културе и хришћанства. У двочасовном разговору, уживало је велико мноштво слушалаца.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У БАЈЧЕТИНИУ недељу, 21. октобра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован благоизволео је осветити крстове у ктиторском храму Светог Великомученика Димитрија у Бајчетини. Чину освећења присуствовали су чланови ктиторске породице Николић којима је Преосвећени Владика Јован упутио топле речи благодарности и пожелео им добро здравље. Епсикоп је у свом кратком обраћању присутнима истакао да је за нас хришћане крст знак препознавања и да смо позвани да носимо своје крстове како би и они носили нас.

Мирна и званична посетa Његовог Блаженства патријарха Јована X од 11. до 19. октобра 2018. године

Београд, 19. октобар 2018. - Ова историјска посета, прва откако је православни антиохијски патријарх Теодосије VI посетио Београд, остварена је у контексту тешких и болних околности са којима се суочава Православна Антиохијска Црква у Сирији, Либану и на Блиском Истоку, а и с обзиром на кризу с којом се суочава Православна Црква данас, када се убрзано дешавају ствари на начин који узнемирава и који би могао проузроковати трајне штетне последице по свезе општења, мира и јединства између браће.

ТРИНАЕСТИ САБОР ФРУЛАША У СОПОТУУ суботу, 20. октобра 2018. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у великој сали Центра за културу Сопот, одржан је тринаести сабор фрулаша.

Фрулашки сабор је одржан у организацији Црквене Општине сопотске и Центра за културу – Сопот, а покровитељ и овогодишњег фрулашког саборовања је Градска Општина Сопот.