Чланци поређани по датуму: четвртак, 19 фебруар 2009

ImageСвештеник Андреј Давидов се већ тридесет година бави иконописом. Последњих дванаест година изучава и обнавља изгубљену технику иконописања – енкаустику. Обновио је јединствене рецепте за пречишћавање воска и прављење воштаних боја. Насликао је мноштво икона, како методом енкаустике тако и комбинованом техником темпера-енкаустика. Отац Андреј говори о значењу икона у животу савременог човека и о томе како повезати рад иконописца са службом свештеника.

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА “КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ – ЗДРАВ“!Под покровитељством Града Крагујевца а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, 17. фебруара 2009. године у сали Духовног центра саборне цркве у Крагујевцу, одржано је предавање Мр Јасмине Стојановић (Клиника за оториноларингологију КЦ Крагујевац) на тему "Алергијске болести горњих респираторних путева". Циљ пројекта "Кад порастем бићу – ЗДРАВ" је смањење броја оболелих од алергијских болести и астме на територији града Крагујевца. Наредно предавање најављено је за 17. март, а предавач ће бити др Гоца Костић са темом "Алергија код деце".

ЕСХАТОЛОШКИ ИДЕНТИТЕТ ЦРКВЕЖељко Ивковић, јереј

Будући да је Црква та светајна која нам дарује Духа Светог, она једина има моћ да преобрази читав свет и људску заједницу, тј. друштво, а Цркву имамо само када имамо заједницу, што и сама реч Црква подразумева.

ЦРКВА ПРОСЛАВЉА СВЕТОГ ФОТИЈА ЦАРИГРАДСКОГ 6/19. ФЕБРУАРА"Име и дело светог Фотија, цариградског патријарха (858-867; 877-886), заузимају значајно место, не само у историји Цариградске патријаршије. Светог Фотија можемо посматрати са више аспеката: као великог православног богослова, изванредног мисионара равноапостолног, проповедника, догматичара, канонисту као и правог исповедника вере јер је због ревновања трпео прогонства и понижавања сваке врсте, великог зналца, ерудиту и браниоца православља" (проф. др Радомир В. Поповић).

ImageЊегово Преосвештенство Владика шумадијски Г. Јован, служио је на Св. Фотија Цариградског 19. фебруара 2009. године Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу. Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички, протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић и старешина Старе Цркве протојереј Милић Марковић.