Чланци поређани по датуму: четвртак, 14 јул 2016

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Светих Апостола Петра и Павла и ове године је свечано прослављен у храму посвећеном овим светитељима у Аранђеловцу. Епископшумадијски Господин Јован је у храму Светих Апостола Петра и Павла служио празнично бденије, уочи храмовне славе.

Епископу шумадијском Господину Јовану су саслуживали протојереј Милован Ранковић, јереји Милош Митровић, Милош Маринковић и Милош Мијатовић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Немања Искић. Накондвочасовне молитве и појања Господу Епископ је честитао храмовну славу свештенству и свом верном народу. Као пример нашег живота дао нам је баш ове Свете Апостоле, јер су они својим животом и радом најбоље посведочили како треба живети са Христом и у Христу. Да ли ћемо бити уз Господа или не, то је искључиво наша одлука и та одлука треба да буде усмерена ка Господу и ка Њему треба да стремимо читав свој живот. Празнично бденије су својим појањем улепшали „Србски Православни појци“ и чланови црквеног хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕСТУ ДВОРИНЕ КОД АРАНЂЕЛОВЦА И ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА НОВЕ ЦРКВЕ У КРУГУ БОЛНИЦЕАрхеолози из Аранђеловца су на падинама Венчаца, у месту Дворине код Аранђеловца пронашли остатке храма за које се претпоставља да је изграђен у првој половини 14. века. Преосвећени Епископ Јован је при првој посети овог археолошког налазишта обећао да ће се на том месту одслужити Света Литургија.

ОДРЖАНА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОНЧАРЕВУ КРАЈ ЈАГОДИНЕ НА ПРАЗНИК РОЂЕЊА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉАПразник рођења Светог Јована Крститеља је у Кончареву прослављен на најлепши могући начин, доласком Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована у Кончарево крај Јагодине и служењем архијерејске литургије у новоподигнутом храму посвећеном светом Јовану Крститељу.

Присуствовао је велики број свештеника, представника локалне самоуправе, вероучитеља, ученика школа и верног народа. Такође, Светој Литургији присуствовао је и ктитор овог храма господин Драган Марковић са породицом.