Чланци поређани по датуму: уторак, 01 новембар 2016

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТЕ ЛУКЕ У МЛАДЕНОВЦУУ понедељак 31. октобра 2016. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог апостола и јеванђелисту Луку и Светог Петра Цетињског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом Луки на Старом градском гробљу у Младеновцу. Храм скромних димензија био је премали да прими велики број верника, који су дошли са жељом да са својим Владиком учествују у Литургији. Нашем Архијереју саслуживали су: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, Архијерејески намесник орашачки и в.д. намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Слободан Кеџић, јереј Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић. Литургијско сабрање увеличао је предивним појањем хор „Благовести“ под вођством професорке Љиљане Миловић.

ДУХОВНА ТРИБИНА У ЈАГОДИНИБлагословом Епископа шумадијског Господина Јована, а у организацији Црквених општина јагодинских, дана 21. октобра реализована је духовна трибина. Гост-предавач био је глумац и професор Небојша Дугалић, тема о којој је говорио уважени гост је „Хришћанство и култура“.

САБРАНИ НАРОД У ПОХВАЛУ КРАСНЕ ХРИСТОВЕ НЕВЕСТЕ СВЕЧАСНЕ ПАРАСКЕВЕУ цркви Свете Петке на Колонији у Смедеревској Паланци, прослављена је храмовна слава Света Петка чије име носи поменути храм. Након одслужене Свете Литургије, обављене литије око храма и резања славског колача, сви до тада присутни, са свештенством и члановима црквеног одбора, њих око пет стотина, узели су учешће и у трпези љубави коју су припремили домаћини храмовне славе уз помоћ и других верника у парохијском дому.

ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ ПРЕПОДОБНЕ МАЈКЕ ПАРАСКЕВЕ У ЈАГОДИНИПосле безмало два века од освећења прве цркве у граду (“Стара” Милошева црква светих архангела Михаила и Гаврила, 1818) и скоро 120 година од освећења “Нове” цркве светих апостола Петра и Павла (1899), Јагодина је коначно добила трећу парохијску цркву. На дан преподобне мајке Параскеве, 14/27. октобра 2016. године, изволело се Духу Светоме и Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Господину Јовану да изврши свету тајну великог освећења цркве, посвећену овој угодници Божијој.